...:::D a v e w e b:::...
Köszöntő

.

 

 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Legendák, misztikus
 
A hét képei
 
Horoszkóp
 
Vendégkönyv
 
Humor
 
Időjárás
Magyarország időjárása
A részletekért klikk a képre.
 
Köretek II.

 

 

Mentett ropogós 4 személyre

35 dkg főtt vagy sült hús

15-20 dkg sűrű besamel

2 tojássárgája

vaj

2 egész tojás

liszt

zsemlemorzsa

zsír (olaj)

petrezselyem

bors

A húst vágd apró kockákra, kevés forró vajon pirítsd petrezselyemmel néhány percig, majd add hozzá a besamelt és a tojássárgákat, sózd, borsozd. A jól összedolgozott masszát hűtsd le, formálj belőle kis rudakat és ezeket a sütésig tartsd jégszekrényben. A kroketteket

közvetlenül a tálalás előtt forgasd lisztbe, elhabart tojásba, majd zsemlemorzsába és bő, forró zsiradékban süsd pirosra.Valamilyen mártással önálló étel is lehet.

Mustáros sült burgonya

Hozzávalók /4 személyre/ :

- 8 db közepes / 4 nagyobb burgonya (1 kg)

- 2 evőkanál olaj

- 2 evőkanál csípős mustár

- 2-4 gerezd fokhagyma

- 1 mokkáskanál szárított kakukkfű

- só, bors

- néhány szál petrezselyem

A burgonyákat gondosan megmossuk-sikáljuk, szárazra töröljük, hosszanti irányban kettévágjuk, és vágott felületüket, mint a pogácsa tetejét, mélyen bevagdossuk.

Simára keverjük az olajat a mustárral, hozzáadjuk a meghámozott, áttört fokhagymát, a kakukkfüvet, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és megkenjük vele a fél burgonyákat.Nagyobb tűzálló tálba vagy kisebb tepsibe rakosgatjuk őket, és 180 C-ra előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön 40-45 percig, pirosra sütjük (ha nagyon pirulna a tetejük, alufóliával lazán betakarjuk, de át kell sülniük!).

A sütőből kivéve néhány percig hűlni hagyjuk, tetejüket meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.

Igazán csak frissen jó! Köretként roston sült, natúr húsok, disznótoros mellé kínálhatjuk, önmagában - vegyes salátával, savanyúsággal - finom, könnyű vacsora.

- Érdemes kisebb burgonyaszemekből készíteni, mert így rövidebb az elkészítési idő.

- Készíthetjük úgy is, hogy nyersen felkarikázzuk a meghámozott burgonyát, összekeverjük az öntettel, és sütőedénybe terítve megsütjük.

Nokedli

Hozzávalók:

3 tojás

kevés só

2 dl víz

60 dkg liszt

Elkészítése:

A hozzávalókat annyi liszttel jól összedolgozzuk, hogy ruganyós jó sima tésztát kapjunk. lobogó sós vízbe szaggatva kifőzzük. Hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük.

Húsok mellé, de tojásosan átsütve is nagyon finom.

Nyers burgonyagombóc

Hozzávalók:

5 dl tej

12,5 dkg búzadara

1 kg burgonya

Elkészítése:

A tejhez egy fél teáskanálnyi sót adunk, beleszórjuk a grízt, azzal egyszer felforraljuk, majd a tűzről lehúzva 30 percig pihentetjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és lereszeljük. A reszeléket egy konyharuhába téve alaposan kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tejbegrízt, azzal

alaposan kikeverjük, s sóval ízesítjük. Kis, kb. 4 cm átmérőjű gombócokat formálunk a masszából, s azokat - kevés keményítővel dúsított - bő sós vízben, egyszeri felforrás után, gyenge tűzön megfőzzük. (Elkészültét abból lehet megállapítani, hogy a gombócok feljönnek a víz tetejére.)

Jól illik vadas sültekhez, rajnai savanyúsülthöz, pecsenyékhez, sertéssülthöz

Párolt rizs

Hozzávalók:

60 dkg rizs,

1 csomó petrezselyemzöld,

6 dkg zsír,

5 dkg vöröshagyma,

javasolt folyadékmennyiség 1, 2 liter

ízlés szerint só

A rizst átválogatjuk, megmossuk többször váltott hideg vízben. Szitára öntjük, lecsepegtetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk , lemossuk. A sütőt begyújtjuk, hogy forró legyen. A rizs kétszeres súlyának megfelelő ( 1,2 l ) mennyiségű vizet forralunk, sóval együtt. Lábasban zsírt melegítünk. Belerakjuk a rizst. Lassan állandó keveréssel üvegesre pirítjuk. Felengedjük a forrásban levő sós vizzel. Belerakjuk a vöröshagymát. Fedővel lefedjük, felforraljuk. A lábasban levő lefedett rizst berakjuk a forró sütőbe, kb. 30 percig pároljuk. Ha letelt az idő, kiemeljük a lábast a sütőből. Kivesszük a vöröshagymát. A rizst megkóstoljuk. Ha szükséges,

sózzuk, és ezután pecsenyevillával könnyedén felkeverjük a rizst. Ha jól dolgoztunk, a rizsszemek nem tapadnak össze, különállóak. A párolt rizst lefedve, vízfürdőben kell melegen tartani tálalásig. A párolt rizst vajazott tálalókanálba, csészébe nyomkodjuk. Ebből borítjuk ki az előmelegített tálra. Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzöldel. A párolt rizst borjúsülthöz, frissen sült natúrszeletekhez, becsináltakhoz adjuk.

Petrezselymes burgonya

Hozzávalók:

2,5 kg Burgonya,

ízlés szerint só,

1 csomó petrezselyemzöld,

5 dkg vaj

Az újburgonya kb. dió nagyságú. Természetesen ennél lehet kisebb és nagyobb is. Célszerű az újburgonyát a szemek nagysága szerint összeválogatni, és együtt készíteni. Az újburgonyat nem hámozzuk, hanem kaparással tisztítjuk. Az újburgonyát tisztítás és mosás után, ha a

szemek dió nagyságnál nem nagyobbak, párolással készítjük. A megtisztított újburgonyát lábasba helyezzük. Vajat adunk hozzá, sózzuk, majd egy kevés vizet aláöntve, fedővel fedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Mikor majdnem puha, meghintjük valamilyen puhára vágott fűszernövénnyel, óvatosan összerázzuk.

Forrón, előmelegített tálra tálaljuk.

Petrezselymes újburgonya

Hozzávalók:

1 kg újburgonya,

S dkg vaj,

1-2 csokor petrezselyemzöld,

só.

A megkapart burgonyát karikákra vágjuk, és a forró vajban megsózva, a saját levében puhára pároljuk. Időnként megkeverjük, nehogy odakapjon. Tálalás előtt 1-2 perccel hintjük rá a megvagdalt zöldpetrezselymet.

Ráckrumpli

Hozzávalók:

1 kg burgonya,

10 dkg kolozsvári szalonna,

5 - 6 paradicsom,

ugyanannyi zöldpaprika,

1 dl tejföl,

só.

A szalonnát apró kockákra vágjuk, és ropogós pirosra sütjük. A meg-tisztított kockákra vágott burgonyát hozzárakjuk, a paradicsomot, meg a zöldpaprikát belevágjuk, és kevés vízzel, időnként megkeverve, só, l puhára pároljuk. Ha a szalonna nem elég sós, utánasózzuk. Végezetül rövid lére forraljuk, és a tejföllel összekeverve tálaljuk.

Rácsos burgonya

Hozzávalók:

3 kg burgonya,

1 liter olaj,

3 gramm só.

A hámozott nyers burgonyát hullámos élű gyalun gyaluljuk le. A burgonyával minden lehúzás után fél fordulatot teszünk. Ezáltal a burgonya egyik oldalán húzódó kis vájatok a másik oldalon levő vájatokra merőlegesek lesznek. A kereszteződéseknél kis lyukacskák keletkeznek. A leeső burgonyaszeletek rácshoz lesznek hasonlóak. A rácsos burgonyát a hasábburgonyához hasonló módon leszárítjuk, sütjük, majd tálaljuk.

Résztelt krumpli

Hozzávalók:

6-8 db közepes főtt burgonya,

l fej hagyma,

1 kanál libazsír,

vagy 2 evőkanál olaj,

só,

pirospaprika.

A zsírban vagy olajban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, kevés pirospaprikát szórunk bele, majd nagyobb lyukú reszelőn belereszeljük a főtt burgonyát. Sózzuk, majd jól összekeverjük. Különféle húsokhoz tálaljuk.

Rizibizi

Hozzávalók:

60 dkg rizs,

30 dkg zöldborsó,

10 dkg sajt,

5 gramm törött bors,

1 csomó petrezselyemzöld,

ízlés szerint só

Párolt rizst készítünk. A zöldborsót vajon puhára pároljuk, sóval ízesítjuk, törött borssal fűszerezzük, petrezselyemzöldet adunk hozzá. A párolt rizshez hozzákeverjük a zöldborsót és a reszelt sajtot. A párolt rizshez hasonlóan tálaljuk. Rántott libamájhoz, pázizsi körítéshez adhatjuk.

Rizsfőzés egyszerűen

Hozzávalók:

20 dkg rizs,

1 kiskanál reszelt vöröshagyma,

S dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj,

1 húsleveskocka.

A több vízben megmosott rizst az olajban megfuttatott hagymára önt-jük, egy percig pirítjuk, majd kétszer annyi vízzel, mint amennyi a rizs, felengedjük. A húsleveskockát beledobjuk és lefedve két percig forraljuk. A lángot eloltjuk alatta, és a tetejére több rétegben konyha-ruhát bontunk. Az így tartósított melegben a rizs szépen megpuhul, a megduzzad, és soha nem kozmái oda. Tálalás előtt meg kell kóstolni, hogy elég sós-e, és ha kell, utánasózzuk. A rizst ízesíthetjük finomra vágott petrezselyemmel, curryporral, és keverhetünk közé a végén ma-zsolát, illetve lehéjazott mandulát is.

Rizses rakott zöldség

Hozzávalók:

25 dkg rizs,

40 dkg sárgarépa,

1 fej zsenge karalábé,

4 dl tejföl,

2 tojás,

5 dkg reszelt sajt,

4 evokanál olaj,

2 gerezd fokhagyma,

1 evokanál Vegeta,

1 fej vöröshagyma,

ízlés szerint só és törött bors.

Két evokanál forró olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított, és többször, váltott vízben megmosott, lecsöpögtetett rizst, majd térfogatának megfeleloen dupla mennyiségu vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a meghámozott és negyedekbe vágott vöröshagymát, valamint

a Vegetát. Fedo alatt, kis lángon addig pároljuk, amíg az összes levet magába nem szívja. Közben a sárgarépát és a karalábét megtisztítjuk, ezután apró kockákra vágjuk. Kis tepsit kikenünk egy evokanál olajjal. A tojásokat a tejföllel és ugyancsak egy evokanál olajjal

jól felverjük, és kevés sóval, borssal meg a zúzott fokhagymával ízesítjük. Egy réteg rizst terítünk a tepsibe, rászórunk kevés sárgarépakockát, majd lelocsoljuk a tojásos tejföllel. Erre ismét rizs kerül, amit a karalábékockákkal hintünk meg. Ezt újabb rizsréteg és tojásos tejföl követi. A rétegezést addig folytatjuk, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejére tojásos tejfölnek és a reszelt sajtnak kell kerülnie. A tepsit alufóliával befedjük, és az elomelegített, forró sütobe toljuk. 25 percig pároljuk. Kockákra vágva tálaljuk.

Rokfortos burgonya

Hozzávalók:

8 nagy burgonya,

10 dkg reszelt rokfort sajt,

5 dkg vaj vagy margarin,

1 csokor snidling

(vagy 1 evokanálnyi szárított snidling),

ízlés szerint só,

késhegynyi törött fehér bors.

A burgonyákat alaposan, lehetoleg kefével megsikáljuk, és meg is törölgetjük. Egy akkora tepsit, amekkorában egymás mellett elfér a 8 burgonya, elokészítünk. A burgonyák tetején elég mély, nagy nyílást vágunk. A vájatokat megtöltjük a vajjal és reszelt sajt felével.

Az ily módon elokészített burgonyákat külön-külön alufóliába csomagoljuk, és a tepsibe elhelyezzük. Elomelegített, forró sütobe toljuk, és eros lángon 1 órán keresztül sütjük. Ezután hagyjuk kissé kihulni, majd a kis csomagokat kibontjuk. A megpuhult burgonyákat ismét meghintjük a megmaradt reszelt sajttal, és már fedetlenül betoljuk a sütobe. Éppen csak annyi ideig pirítjuk, amíg a sajt egybefüggo réteget képez a tetején. Kivéve, azon forrón meghintjük a finomra vágott snidlinggel, és azonnal tálaljuk. Bármilyen savanyúság vagy saláta jó mellé.

Ropogós burgonya

Hozzávalók:

7 kg apró szemű burgonya,

só;

a sütéséhez olaj.

A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozva, egészben a bő, forró olajba vetjük. Amikor egyik oldala már ropogósra sült, pecsenyelapáttal óvatosan megfordítjuk a krumpliszemeket, nehogy szétessenek, és a másik oldalukat is megpirítjuk. Mielőtt tálra rakjuk, alapo-san lecsepegtetjük, és csak ezután sózzuk meg.

Ropogós újburgonya

Hozzávalók:

1 kg apró szemű újburgonya,

3 evőkanál olaj,

só.

A megforrósított olajba öntjük az alaposan megmosott, de héjas új. burgonyát, és a saját levében, fedő alatt puhára pároljuk. Párolás közben nem sózzuk meg, és nem kevergetjük, hanem a lábast rázogatjuk hogy a burgonyaszemek egyenletesen puhuljanak. Végül a fedőt levéve, nagy lángon ropogós barnára sütjük, és csak a tálon sózzuk. Célszerű nagyon vastag falú, például vaslábasban készíteni. Ha nem keverjük, a burgonyák héját nem sértjük fel, akkor nem ég oda a burgonyánk.

Sáfrányos rizs

Hozzávalók:

25 dkg rizs,

5 dkg mazsola,

1 citrom,

5 dkg vaj (vagy margarin),

1 evokanál vegeta,

1 teáskanál currypor,

2 gerezd fokhagyma,

1 evokanál sáfrányos szeklice,

késhegynyi törött fehér bors.

A rizst átválogatjuk, tésztaszurobe öntjük, és váltott vízsugár alatt többször megmossuk, majd a rizzsel teli szurot vízbe állítjuk. 20 percig áztatjuk a rizst. Közben a sáfrányos szeklicét forrásban lévo, bo fél liternyi vízbe tesszük, és 5 percig forraljuk, ezalatt szép sárga színét kiadja. A mazsolát megtisztítjuk és összezúzzuk. Az áztatott rizst leszurjük. Lábosba

tesszük a vajat, felolvasztjuk, majd rászórjuk a rizst, és kevergetve üvegesre pirítjuk. A tuzrol félrehúzzuk, belekeverjük a vegetát, a zúzott fokhagymát, a borsot és a curryport, majd ráöntjük a citromlevet, és végül a mazsolát is. Felöntjük a sáfrányos lével, és visszarakjuk a tuzre. Kis lángon, befedve, keverés nélkül addig pároljuk, amíg az összes levét felszívja.

Ezután még 15 percig hagyjuk saját gozében duzzadni. Az ily módon készített rizs pergos, gurulós lesz, nem tapad össze. Tálalás elott villával óvatosan átforgatjuk.

Csirke mellé nagyon finom, de magába, salátával is kituno vacsorára.

Sajtos rizsgombóc

Hozzávalók:

20 dkg rizs,

1 evőkanál paradicsompüré,

S dkg sajt,

só,

zsemlemorzsa;

a sütéséhez olaj,

A rizst a paradicsompürével, sóval és annyi vízzel, amennyit felvesz, puhára főzzük, levét elpárologtatjuk, majd a tűzről levéve belereszel-jük a sajtot. Hagyjuk kihűlni, vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és zsemlemorzsába hempergetve, bő forró olajban hirtelen ro-pogósra sütjük. Sültekhez kitűnő körítés, de ha paradicsommártást készítünk hozzá, önálló ételnek is tálalhatjuk.

Sajtos sült rizs.

Hozzávalók:

1 csésze rizs,

10 dkg friss vagy fél csomag mirelit zöldborsó,

2 db sárgarépa,

1 doboz kukoricakonzerv,

10 dkg szárazbab,

1 pohár tejföl,

1 evőkanál liszt,

1 db tojás,

késhegynyi curry,

késhegynyi őrölt bors,

1 teáskanál só,

1 kávéskanál vaj,

5 dkg zsemlemorzsa,

5 dkg füstölt vagy trappista sajt,

vegeta.

Elkészítése: A rizst puhára főzzük. A babot 10 órányi áztatás után fél liter vízben odatesszük főni, beleaprítjuk a zöldségeket, kivéve a borsót és a kukoricát. Ahogy megfőtt, leszűrjük és óvatosan a rizshez keverjük. Ekkor adjuk hozzá a borsót, a kukoricát, az ízesítőket, majd belekeverjük a tejfölben eldolgozott lisztes, tojásos masszát és a reszelt sajtot. Egy lehetőleg kerek, tűzálló tálat kivajazunk, morzsával megszórjuk és az anyagot ráterítjük. Zsemlemorzsával borítjuk. Forró sütőben, kb. 20 percig sütjük.

Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd egy tálra borítjuk és szeleteljük.

Sonkaropogós 4 személyre

35 dkg főtt sonka

20 dkg besamel

2 tojássárgája

2 egész tojás

liszt

zsemlemorzsa

zsír (olaj)

bors

A sonka felét vágd apró kockákra, a többit pedig daráld le. A sűrű besamelt keverd össze a sonkával, a tojássárgákkal, sózd, borsozd. A jól összedolgozott masszából formálj kis rudakat,s azokat tedd hűvös helyre. A kroketteket közvetlenül a tálalás előtt forgasd lisztbe, elhabart tojásba, majd zsemlemorzsába és bő, forró zsiradékban süsd pirosra.Főtt, füstölt színhúsból is elkészíthető. Valamilyen mártással önálló étel is lehet.

Sós burgonya

Hozzávalók:

1 kg burgonya,

A burgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrve, esetleg a pecsenyelével megöntözve adjuk asztalra.

Sült őszibarack

Hozzávalók:

8 szép őszibarack,

5 dkg vaj,

reszelt szerecsendió.

A kimagvalt, meghámozott fél őszibarackokat magházukkal fölfelé ki. vajazott tűzálló tálba vagy zománcos tepsibe ültetjük. A mag helyére borsónyi vajat rakunk, és csipetnyi szerecsendióval meghintve, a sütőben (vagy roston) megsütjük. Készíthetjük lecsurgatott barackbefőtt. bőt is, akkor rövidebb ideig sütjük. Pecsenye és főleg sült szárnyas rendkívül finom körítése.

Sváb specli

Hozzávalók:

25 dkg liszt

2 tojás

4 kanálnyi tejföl

5 evőkanálnyi víz

vaj

Elkészítése:

A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, és a tojással, a tejföllel, a vízzel és a sóval addig verjük, míg teljesen sima lesz és hólyagot vet. Harminc percig állni hagyjuk, majd egy nagylyukú reszelő hátoldaláról lobogva forró sós vízbe szaggatjuk. Ha kifőtt, olvasztott vajban megforgatjuk.

Variálható is: 2 evőkanálnyi paradicsompüré hozzáadásával pirosítható, míg 2 evőkanálnyi spenótpürével zölddé tehető.

Szaftos vadételekhez, pörkölthöz való, de ha tojást ütünk rá, s megszórjuk reszelt sajttal, zöldsaláta kíséretében önálló ételként is megállja a helyét.

.

Svájci Röschti

Hozzávalók:

Néhány szem héjában főtt krumpli

só, olaj a kisütéshez

A simán, héjában főtt krumpli kellemes meleg kiegészítés egy "hideg", felvágottas-sajtos-salátás vacsorához, a "röschti" hagyományosan ennek maradékának feldolgozása

Nagylyukú reszelőn lereszeled a krumplit. Serpenyőben _kevés_ olajat hevítesz, a reszelt, megsózott, esetleg megborsozott krumplit beleteszed, lapáttal kicsit megnyomkodod. Amikor az alja pirosra sült, tányér segítségével megfordítod a krumplilepényt - vigyázz, ne törjön szét. Megsütöd a másik oldalon is. Forrón tálaljuk! Variációk: adjál hozzá hagymát és/vagy húsos szalonnát - ez a "Berni" változat. Megjegyzés: az étel nevének kiejtése: "rősti", s-sel, nem sz-szel!

Szalonnás burgonya

Hozzávalók:

20 dkg szalonna,

1 kg burgonya,

só.

A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Nagy tűzálló tálat hajszálvékony szalonnaszeletekkel kibélelünk, a leszűrt burgonyát beleöntjük, a tetejét szintén szalonnaszeletekkel fedjük be, és a sütőben addig sütjük, amíg a krumpli is és a szalonna is ropogósra nem pirult.

Tarhonya

Hozzávalók:

60 dkg tarhonya,

10 dkg zsír,

5 dkg vöröshagyma,

5 gramm fűszerpaprika,

javasolt folyadékmennyiség 1,2 l

ízlés szerint só

A sütőt begyújtjuk , hogy forró legyen. A tarhonya súlyához viszonyítva kétszeres ( 1,2 l) mennyiségű sós vizet forralunk. A tarhonyát zsíron aranysárgára pirítjuk. Egy kevés finomra vágott hagymát adunk hozzá. Ezzel is megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és fűszerpaprikát adunk hozzá. Gyorsan elkeverjük, majd felöntjük a sós, forrásban levő vízzel. Felforraljuk , fedővel lefedjük. A forró sütőbe helyezzük, és készre pároljuk. Miután a tarhonyát kiemeltük a sütőből, pecsenyevillával fölkeverjük. A tarhonya készíthető vöröshagyma és fűszerpaprika nélkül is. A tarhonyát lefedve vízfürdőben tartjuk melegen tálalásig. A tarhonyát forrón, előmelegített tálra halmozzuk.

Marhapörkölthöz adjuk.

Farvli (tarhonya)

Hozzávalók:

l tojás,

l csésze liszt,

só,

kevés víz.

2 kanál olaj,

kb. 2 dl húsleves.

A tojást a liszttel, sóval, kevés vízzel kemény tésztává gyúrjuk. Deszkán éles késsel apróra vagdaljuk. Lisztezett tepsin a sütőben szárítjuk.

A tarhonyát kevés olajban megpirítjuk, húslevessel felengedjük, majd a farvlit sűrűn keverve, puhára főzzük.

Tartiflett köret

Hozzávalók :

- 1 kg burgonya

- 20 dkg bacon szalonna

- 2 evőkanál olaj

- 2 gerezd fokhagyma

- 30 dkg sajt

- só

- bors

A burgonyát meghámozzuk,kockára vágjuk,majd kiolajozott sütőedénybe terítjük.Fűszerezzük,hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát és a kis kockára vágott szalonnát.Körülbelül 1 órán át sütjük.Amikor elkészült,rárakjuk a sajtszeleteket,s 5 perc alatt ráolvasztjuk a sütőben.Jól elkeverjük.Fogyaszthatjuk önálló ételként,de köretként is.

Tojáskrokett

2-3 személyre

Hozzávalók

5 db tojás

2 db zsemle

1,5 dl tej

2-3 evőkanál zsemlemorzsa

petrezselyem

olaj

bazsalikom

őrölt bors

4 tojást főzz keményre, majd reszeld le.

A zsemléket áztasd tejbe és csavard ki.

A reszelt tojást és a zsemlét dolgozd össze a nyers tojással, az apróra vágott petrezselyemmel és sóval, borssal, bazsalikommal. A masszából formázz hüvelykujjnyi rudakat, forgasd ezeket zsemlemorzsába és bô, forró olajban süsd pirosra.

Főzelékhez feltétnek is jó, de valamilyen mártással önálló étel is lehet.

Tordai gombás tekercs

Hozzávalók:

4 tojás,

só, kevés olaj vagy vaj,

10 dkg. gomba,

1 fej hagyma,

1 csokor petrezselyemzöld.

A tojásfehérjét habnak felverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és ahány tojás, annyi csipet sót. Összekavarjuk, kikent palacsintasütőbe öntjük, és szép halványpirosra sütjük. A gombát előkészítjük (mossuk, puhára főzzük, majd kicsi olajban hagymával, borssal, petrezselyemzölddel, kis vízzel, csipet sóval megpároljuk.)

A masszát a kihűlt tojásra kenjük, majd szoros tekercset készítünk. Tálalásig meleg helyen tartjuk.

Tálaláskor ujjnyi szeletekre vágjuk, és úgy rakjuk a pecsenye mellé.

Önálló ételként is fogyasztható, ilyenkor sült burgonyát, majonézt adhatunk hozzá.

Tört burgonya

Hozzávalók:

1 kg burgonya,

1 nagy fej vöröshagyma,

4 evőkanál olaj,

só,

mokkáskanálnyi pirospaprika.

A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, karikákra vágjuk. Közben az olajon a karikákra vagy kockákra vágott hagymát megpirítjuk, a pirospaprikával meghintjük, és a burgonyát beletéve, erős lángon megpirítjuk. Közben kevergetjük, hogy egyenletesen piruljon. Csak tálalás előtt sózzuk meg. (Készíthetjük olaj helyett kis kockákra vágott füstölt szalonnával is.)

Túrófasirt

Hozzávalók:

50 dkg tehéntúró

1 tojás

15 dkg liszt

1 púpozott evőkanál vágott kapor

1 púpozott mokkáskanál só

zsemlemorzsa, a sütéshez olaj

A zsemlemorzsa kivételével a hozzávalókat jól összedolgozzuk. Az így kapott masszából fasirt méretű gombócokat formázunk, melyeket zsemlemorzsába forgatunk.Olajban pirosra sütjük.

Vajas burgonya

Ugyanúgy készül, mint a sós burgonya, de a végén öt deka forró vajba forgatjuk, és összetörjük, esetleg egy kicsit le is pirítjuk az alját.

Zöldség krokett

Hozzávalók:

2db nagyobb sárgarépa

2db közepes burgonya

fél doboz konzervkukorica

1 kis fej hagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1 tejbe áztatott zsemle

1 tojás

vegeta (vagy só), bors

zsemlemorzsa a bundázáshoz

olaj a kisütéshez

A sárgarépát, burgonyát, hagymát, fokhagymát nagyon apróra összevágjuk. Legjobb ha valamilyen háztartási géppel tesszük ezt. Hozzáadjuk a kukoricát, a tojást és az áztatott zsemlét. Fűszerezzük vegetával és borssal. Jól összekeverjük, ugyanúgy mint a fasírtot. Ha nagyon leveses a massza, akkor a nedvességet kinyomkodjuk belőle. Hengereket formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Hengerek helyett készíthetünk

kisebb golyókat is.

Zsemlegombóc

Három zsemlét apró, fél cm-es kockákra vágok, szárazon megpirítom és kb. 20-30 dkg finomliszttel, 2 tojással, sóval, vízzel símára, csomómentesre kikeverem és állni hagyom 10-20 percet.

Ezután vizes kézzel pingponglabdányi gombócokat formálok belőle és forró, zubogó vízben (amelybe 2-3 kávéskanál sót és 2-3 dkg zsírt tettem) kifőzöm.

Leszűrve összekeverem 3-4 dkg forró zsírban elkevert 1-2 dl tejföllel.

Ínyencek keverhetnek a tésztába petrezselymet, kaporlevelet.

Zsemlegombóc 2

Hozzávalók:

5 db zsemle,

3db tojás,

30 dkg liszt,

12 dkg zsír,

javasolt folyadékmennyiség 3 dl,

5 dkg vöröshagyma,

5 gramm törött bors,

1 csomó petrezselyemzöld,

ízlés szerint só

A szikkadt zsemléket 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk. Vékonyan kizsírozott sütőlemezre helyezzük a zsemlekockákat, majd sütőben aranysárgára pirítjuk.

A finomra vágott vöröshagymát egy kevés zsírban aranysárgára pirítjuk. A tűzről lehúzzuk és hozzákeverjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet.

Külön edénybe felütjük a tojásokat, egy kevés vizet adunk hozzá, jól összekeverjük, majd sót és törött borsot keverünk bele.

A pirított zsemlekockákat keverőtálba rakjuk. Rálocsoljuk a tojásos vizet. Hozzáadjuk a pirított hagymát, valamint a lisztet. Jól összekeverjük, majd hideg vízbe mártott kézzel egy gombócot formázunk.

A forrásban lévő vizben főzési próbát végzünk. Ha a gombóc puha és szétfő, lisztet, ha túl kemény , egy kevés vizet keverünk hozzá. Ezután megformázzuk az összes gombócot, és a sós vízben puhára főzzük.

A zsemlegombócokat tálalásig a sós főzővízben tartjuk melegen. Szűrőkanállal emeljük ki a vízből, lecsepegtetjuk és tálra rakjuk. Vadas nyúlgerinchez, savanyú tüdőhöz adhatjuk.

Jó étvágyat minden ételhez!!!

 
Kutya-Macska névnap
 
Világóra
 
Névnap

 

 
Szuperrádiók
Kódja: Szuper Rádiók! By hitetlen
 
Lávalámpa



Create a Lava Lamp

 
Számolgató
Indulás: 2007-07-17
 
Eb évek
 
Budapest
Fővárosunk most: 
 
Keresgélő

Google

 
Kínai állatjegyek

Kínai állatjegyek!
Kiváncsi vagy milyen állat jegyében születtél a Kínai horoszkóp szerint?
Ha igen,akkor csak ird be mikor születtél:. Pl: "1994"


 
Receptek
 

Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!