Mentett ropogós 4 személyre
35 dkg főtt vagy sült hús
15-20 dkg sűrű besamel
2 tojássárgája
vaj
2 egész tojás
liszt
zsemlemorzsa
zsír (olaj)
petrezselyem
só
bors
A húst vágd apró kockákra, kevés forró vajon pirítsd petrezselyemmel néhány percig, majd add hozzá a besamelt és a tojássárgákat, sózd, borsozd. A jól összedolgozott masszát hűtsd le, formálj belőle kis rudakat és ezeket a sütésig tartsd jégszekrényben. A kroketteket
közvetlenül a tálalás előtt forgasd lisztbe, elhabart tojásba, majd zsemlemorzsába és bő, forró zsiradékban süsd pirosra.Valamilyen mártással önálló étel is lehet.
Mustáros sült burgonya
Hozzávalók /4 személyre/ :
- 8 db közepes / 4 nagyobb burgonya (1 kg)
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál csípős mustár
- 2-4 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
- só, bors
- néhány szál petrezselyem
A burgonyákat gondosan megmossuk-sikáljuk, szárazra töröljük, hosszanti irányban kettévágjuk, és vágott felületüket, mint a pogácsa tetejét, mélyen bevagdossuk.
Simára keverjük az olajat a mustárral, hozzáadjuk a meghámozott, áttört fokhagymát, a kakukkfüvet, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és megkenjük vele a fél burgonyákat.Nagyobb tűzálló tálba vagy kisebb tepsibe rakosgatjuk őket, és 180 C-ra előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön 40-45 percig, pirosra sütjük (ha nagyon pirulna a tetejük, alufóliával lazán betakarjuk, de át kell sülniük!).
A sütőből kivéve néhány percig hűlni hagyjuk, tetejüket meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.
Igazán csak frissen jó! Köretként roston sült, natúr húsok, disznótoros mellé kínálhatjuk, önmagában - vegyes salátával, savanyúsággal - finom, könnyű vacsora.
- Érdemes kisebb burgonyaszemekből készíteni, mert így rövidebb az elkészítési idő.
- Készíthetjük úgy is, hogy nyersen felkarikázzuk a meghámozott burgonyát, összekeverjük az öntettel, és sütőedénybe terítve megsütjük.
Nokedli
Hozzávalók:
3 tojás
kevés só
2 dl víz
60 dkg liszt
Elkészítése:
A hozzávalókat annyi liszttel jól összedolgozzuk, hogy ruganyós jó sima tésztát kapjunk. lobogó sós vízbe szaggatva kifőzzük. Hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük.
Húsok mellé, de tojásosan átsütve is nagyon finom.
Nyers burgonyagombóc
Hozzávalók:
5 dl tej
12,5 dkg búzadara
1 kg burgonya
só
Elkészítése:
A tejhez egy fél teáskanálnyi sót adunk, beleszórjuk a grízt, azzal egyszer felforraljuk, majd a tűzről lehúzva 30 percig pihentetjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és lereszeljük. A reszeléket egy konyharuhába téve alaposan kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tejbegrízt, azzal
alaposan kikeverjük, s sóval ízesítjük. Kis, kb. 4 cm átmérőjű gombócokat formálunk a masszából, s azokat - kevés keményítővel dúsított - bő sós vízben, egyszeri felforrás után, gyenge tűzön megfőzzük. (Elkészültét abból lehet megállapítani, hogy a gombócok feljönnek a víz tetejére.)
Jól illik vadas sültekhez, rajnai savanyúsülthöz, pecsenyékhez, sertéssülthöz
Párolt rizs
Hozzávalók:
60 dkg rizs,
1 csomó petrezselyemzöld,
6 dkg zsír,
5 dkg vöröshagyma,
javasolt folyadékmennyiség 1, 2 liter
ízlés szerint só
A rizst átválogatjuk, megmossuk többször váltott hideg vízben. Szitára öntjük, lecsepegtetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk , lemossuk. A sütőt begyújtjuk, hogy forró legyen. A rizs kétszeres súlyának megfelelő ( 1,2 l ) mennyiségű vizet forralunk, sóval együtt. Lábasban zsírt melegítünk. Belerakjuk a rizst. Lassan állandó keveréssel üvegesre pirítjuk. Felengedjük a forrásban levő sós vizzel. Belerakjuk a vöröshagymát. Fedővel lefedjük, felforraljuk. A lábasban levő lefedett rizst berakjuk a forró sütőbe, kb. 30 percig pároljuk. Ha letelt az idő, kiemeljük a lábast a sütőből. Kivesszük a vöröshagymát. A rizst megkóstoljuk. Ha szükséges,
sózzuk, és ezután pecsenyevillával könnyedén felkeverjük a rizst. Ha jól dolgoztunk, a rizsszemek nem tapadnak össze, különállóak. A párolt rizst lefedve, vízfürdőben kell melegen tartani tálalásig. A párolt rizst vajazott tálalókanálba, csészébe nyomkodjuk. Ebből borítjuk ki az előmelegített tálra. Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzöldel. A párolt rizst borjúsülthöz, frissen sült natúrszeletekhez, becsináltakhoz adjuk.
Petrezselymes burgonya
Hozzávalók:
2,5 kg Burgonya,
ízlés szerint só,
1 csomó petrezselyemzöld,
5 dkg vaj
Az újburgonya kb. dió nagyságú. Természetesen ennél lehet kisebb és nagyobb is. Célszerű az újburgonyát a szemek nagysága szerint összeválogatni, és együtt készíteni. Az újburgonyat nem hámozzuk, hanem kaparással tisztítjuk. Az újburgonyát tisztítás és mosás után, ha a
szemek dió nagyságnál nem nagyobbak, párolással készítjük. A megtisztított újburgonyát lábasba helyezzük. Vajat adunk hozzá, sózzuk, majd egy kevés vizet aláöntve, fedővel fedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Mikor majdnem puha, meghintjük valamilyen puhára vágott fűszernövénnyel, óvatosan összerázzuk.
Forrón, előmelegített tálra tálaljuk.
Petrezselymes újburgonya
Hozzávalók:
1 kg újburgonya,
S dkg vaj,
1-2 csokor petrezselyemzöld,
só.
A megkapart burgonyát karikákra vágjuk, és a forró vajban megsózva, a saját levében puhára pároljuk. Időnként megkeverjük, nehogy odakapjon. Tálalás előtt 1-2 perccel hintjük rá a megvagdalt zöldpetrezselymet.
Ráckrumpli
Hozzávalók:
1 kg burgonya,
10 dkg kolozsvári szalonna,
5 - 6 paradicsom,
ugyanannyi zöldpaprika,
1 dl tejföl,
só.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és ropogós pirosra sütjük. A meg-tisztított kockákra vágott burgonyát hozzárakjuk, a paradicsomot, meg a zöldpaprikát belevágjuk, és kevés vízzel, időnként megkeverve, só, l puhára pároljuk. Ha a szalonna nem elég sós, utánasózzuk. Végezetül rövid lére forraljuk, és a tejföllel összekeverve tálaljuk.
Rácsos burgonya
Hozzávalók:
3 kg burgonya,
1 liter olaj,
3 gramm só.
A hámozott nyers burgonyát hullámos élű gyalun gyaluljuk le. A burgonyával minden lehúzás után fél fordulatot teszünk. Ezáltal a burgonya egyik oldalán húzódó kis vájatok a másik oldalon levő vájatokra merőlegesek lesznek. A kereszteződéseknél kis lyukacskák keletkeznek. A leeső burgonyaszeletek rácshoz lesznek hasonlóak. A rácsos burgonyát a hasábburgonyához hasonló módon leszárítjuk, sütjük, majd tálaljuk.
Résztelt krumpli
Hozzávalók:
6-8 db közepes főtt burgonya,
l fej hagyma,
1 kanál libazsír,
vagy 2 evőkanál olaj,
só,
pirospaprika.
A zsírban vagy olajban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, kevés pirospaprikát szórunk bele, majd nagyobb lyukú reszelőn belereszeljük a főtt burgonyát. Sózzuk, majd jól összekeverjük. Különféle húsokhoz tálaljuk.
Rizibizi
Hozzávalók:
60 dkg rizs,
30 dkg zöldborsó,
10 dkg sajt,
5 gramm törött bors,
1 csomó petrezselyemzöld,
ízlés szerint só
Párolt rizst készítünk. A zöldborsót vajon puhára pároljuk, sóval ízesítjuk, törött borssal fűszerezzük, petrezselyemzöldet adunk hozzá. A párolt rizshez hozzákeverjük a zöldborsót és a reszelt sajtot. A párolt rizshez hasonlóan tálaljuk. Rántott libamájhoz, pázizsi körítéshez adhatjuk.
Rizsfőzés egyszerűen
Hozzávalók:
20 dkg rizs,
1 kiskanál reszelt vöröshagyma,
S dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj,
1 húsleveskocka.
A több vízben megmosott rizst az olajban megfuttatott hagymára önt-jük, egy percig pirítjuk, majd kétszer annyi vízzel, mint amennyi a rizs, felengedjük. A húsleveskockát beledobjuk és lefedve két percig forraljuk. A lángot eloltjuk alatta, és a tetejére több rétegben konyha-ruhát bontunk. Az így tartósított melegben a rizs szépen megpuhul, a megduzzad, és soha nem kozmái oda. Tálalás előtt meg kell kóstolni, hogy elég sós-e, és ha kell, utánasózzuk. A rizst ízesíthetjük finomra vágott petrezselyemmel, curryporral, és keverhetünk közé a végén ma-zsolát, illetve lehéjazott mandulát is.
Rizses rakott zöldség
Hozzávalók:
25 dkg rizs,
40 dkg sárgarépa,
1 fej zsenge karalábé,
4 dl tejföl,
2 tojás,
5 dkg reszelt sajt,
4 evokanál olaj,
2 gerezd fokhagyma,
1 evokanál Vegeta,
1 fej vöröshagyma,
ízlés szerint só és törött bors.
Két evokanál forró olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított, és többször, váltott vízben megmosott, lecsöpögtetett rizst, majd térfogatának megfeleloen dupla mennyiségu vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a meghámozott és negyedekbe vágott vöröshagymát, valamint
a Vegetát. Fedo alatt, kis lángon addig pároljuk, amíg az összes levet magába nem szívja. Közben a sárgarépát és a karalábét megtisztítjuk, ezután apró kockákra vágjuk. Kis tepsit kikenünk egy evokanál olajjal. A tojásokat a tejföllel és ugyancsak egy evokanál olajjal
jól felverjük, és kevés sóval, borssal meg a zúzott fokhagymával ízesítjük. Egy réteg rizst terítünk a tepsibe, rászórunk kevés sárgarépakockát, majd lelocsoljuk a tojásos tejföllel. Erre ismét rizs kerül, amit a karalábékockákkal hintünk meg. Ezt újabb rizsréteg és tojásos tejföl követi. A rétegezést addig folytatjuk, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejére tojásos tejfölnek és a reszelt sajtnak kell kerülnie. A tepsit alufóliával befedjük, és az elomelegített, forró sütobe toljuk. 25 percig pároljuk. Kockákra vágva tálaljuk.
Rokfortos burgonya
Hozzávalók:
8 nagy burgonya,
10 dkg reszelt rokfort sajt,
5 dkg vaj vagy margarin,
1 csokor snidling
(vagy 1 evokanálnyi szárított snidling),
ízlés szerint só,
késhegynyi törött fehér bors.
A burgonyákat alaposan, lehetoleg kefével megsikáljuk, és meg is törölgetjük. Egy akkora tepsit, amekkorában egymás mellett elfér a 8 burgonya, elokészítünk. A burgonyák tetején elég mély, nagy nyílást vágunk. A vájatokat megtöltjük a vajjal és reszelt sajt felével.
Az ily módon elokészített burgonyákat külön-külön alufóliába csomagoljuk, és a tepsibe elhelyezzük. Elomelegített, forró sütobe toljuk, és eros lángon 1 órán keresztül sütjük. Ezután hagyjuk kissé kihulni, majd a kis csomagokat kibontjuk. A megpuhult burgonyákat ismét meghintjük a megmaradt reszelt sajttal, és már fedetlenül betoljuk a sütobe. Éppen csak annyi ideig pirítjuk, amíg a sajt egybefüggo réteget képez a tetején. Kivéve, azon forrón meghintjük a finomra vágott snidlinggel, és azonnal tálaljuk. Bármilyen savanyúság vagy saláta jó mellé.
Ropogós burgonya
Hozzávalók:
7 kg apró szemű burgonya,
só;
a sütéséhez olaj.
A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozva, egészben a bő, forró olajba vetjük. Amikor egyik oldala már ropogósra sült, pecsenyelapáttal óvatosan megfordítjuk a krumpliszemeket, nehogy szétessenek, és a másik oldalukat is megpirítjuk. Mielőtt tálra rakjuk, alapo-san lecsepegtetjük, és csak ezután sózzuk meg.
Ropogós újburgonya
Hozzávalók:
1 kg apró szemű újburgonya,
3 evőkanál olaj,
só.
A megforrósított olajba öntjük az alaposan megmosott, de héjas új. burgonyát, és a saját levében, fedő alatt puhára pároljuk. Párolás közben nem sózzuk meg, és nem kevergetjük, hanem a lábast rázogatjuk hogy a burgonyaszemek egyenletesen puhuljanak. Végül a fedőt levéve, nagy lángon ropogós barnára sütjük, és csak a tálon sózzuk. Célszerű nagyon vastag falú, például vaslábasban készíteni. Ha nem keverjük, a burgonyák héját nem sértjük fel, akkor nem ég oda a burgonyánk.
Sáfrányos rizs
Hozzávalók:
25 dkg rizs,
5 dkg mazsola,
1 citrom,
5 dkg vaj (vagy margarin),
1 evokanál vegeta,
1 teáskanál currypor,
2 gerezd fokhagyma,
1 evokanál sáfrányos szeklice,
késhegynyi törött fehér bors.
A rizst átválogatjuk, tésztaszurobe öntjük, és váltott vízsugár alatt többször megmossuk, majd a rizzsel teli szurot vízbe állítjuk. 20 percig áztatjuk a rizst. Közben a sáfrányos szeklicét forrásban lévo, bo fél liternyi vízbe tesszük, és 5 percig forraljuk, ezalatt szép sárga színét kiadja. A mazsolát megtisztítjuk és összezúzzuk. Az áztatott rizst leszurjük. Lábosba
tesszük a vajat, felolvasztjuk, majd rászórjuk a rizst, és kevergetve üvegesre pirítjuk. A tuzrol félrehúzzuk, belekeverjük a vegetát, a zúzott fokhagymát, a borsot és a curryport, majd ráöntjük a citromlevet, és végül a mazsolát is. Felöntjük a sáfrányos lével, és visszarakjuk a tuzre. Kis lángon, befedve, keverés nélkül addig pároljuk, amíg az összes levét felszívja.
Ezután még 15 percig hagyjuk saját gozében duzzadni. Az ily módon készített rizs pergos, gurulós lesz, nem tapad össze. Tálalás elott villával óvatosan átforgatjuk.
Csirke mellé nagyon finom, de magába, salátával is kituno vacsorára.
Sajtos rizsgombóc
Hozzávalók:
20 dkg rizs,
1 evőkanál paradicsompüré,
S dkg sajt,
só,
zsemlemorzsa;
a sütéséhez olaj,
A rizst a paradicsompürével, sóval és annyi vízzel, amennyit felvesz, puhára főzzük, levét elpárologtatjuk, majd a tűzről levéve belereszel-jük a sajtot. Hagyjuk kihűlni, vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és zsemlemorzsába hempergetve, bő forró olajban hirtelen ro-pogósra sütjük. Sültekhez kitűnő körítés, de ha paradicsommártást készítünk hozzá, önálló ételnek is tálalhatjuk.
Sajtos sült rizs.
Hozzávalók:
1 csésze rizs,
10 dkg friss vagy fél csomag mirelit zöldborsó,
2 db sárgarépa,
1 doboz kukoricakonzerv,
10 dkg szárazbab,
1 pohár tejföl,
1 evőkanál liszt,
1 db tojás,
késhegynyi curry,
késhegynyi őrölt bors,
1 teáskanál só,
1 kávéskanál vaj,
5 dkg zsemlemorzsa,
5 dkg füstölt vagy trappista sajt,
vegeta.
Elkészítése: A rizst puhára főzzük. A babot 10 órányi áztatás után fél liter vízben odatesszük főni, beleaprítjuk a zöldségeket, kivéve a borsót és a kukoricát. Ahogy megfőtt, leszűrjük és óvatosan a rizshez keverjük. Ekkor adjuk hozzá a borsót, a kukoricát, az ízesítőket, majd belekeverjük a tejfölben eldolgozott lisztes, tojásos masszát és a reszelt sajtot. Egy lehetőleg kerek, tűzálló tálat kivajazunk, morzsával megszórjuk és az anyagot ráterítjük. Zsemlemorzsával borítjuk. Forró sütőben, kb. 20 percig sütjük.
Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd egy tálra borítjuk és szeleteljük.
Sonkaropogós 4 személyre
35 dkg főtt sonka
20 dkg besamel
2 tojássárgája
2 egész tojás
liszt
zsemlemorzsa
zsír (olaj)
só
bors
A sonka felét vágd apró kockákra, a többit pedig daráld le. A sűrű besamelt keverd össze a sonkával, a tojássárgákkal, sózd, borsozd. A jól összedolgozott masszából formálj kis rudakat,s azokat tedd hűvös helyre. A kroketteket közvetlenül a tálalás előtt forgasd lisztbe, elhabart tojásba, majd zsemlemorzsába és bő, forró zsiradékban süsd pirosra.Főtt, füstölt színhúsból is elkészíthető. Valamilyen mártással önálló étel is lehet.
Sós burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya,
só
A burgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrve, esetleg a pecsenyelével megöntözve adjuk asztalra.
Sült őszibarack
Hozzávalók:
8 szép őszibarack,
5 dkg vaj,
reszelt szerecsendió.
A kimagvalt, meghámozott fél őszibarackokat magházukkal fölfelé ki. vajazott tűzálló tálba vagy zománcos tepsibe ültetjük. A mag helyére borsónyi vajat rakunk, és csipetnyi szerecsendióval meghintve, a sütőben (vagy roston) megsütjük. Készíthetjük lecsurgatott barackbefőtt. bőt is, akkor rövidebb ideig sütjük. Pecsenye és főleg sült szárnyas rendkívül finom körítése.
Sváb specli
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 tojás
4 kanálnyi tejföl
5 evőkanálnyi víz
só
vaj
Elkészítése:
A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, és a tojással, a tejföllel, a vízzel és a sóval addig verjük, míg teljesen sima lesz és hólyagot vet. Harminc percig állni hagyjuk, majd egy nagylyukú reszelő hátoldaláról lobogva forró sós vízbe szaggatjuk. Ha kifőtt, olvasztott vajban megforgatjuk.
Variálható is: 2 evőkanálnyi paradicsompüré hozzáadásával pirosítható, míg 2 evőkanálnyi spenótpürével zölddé tehető.
Szaftos vadételekhez, pörkölthöz való, de ha tojást ütünk rá, s megszórjuk reszelt sajttal, zöldsaláta kíséretében önálló ételként is megállja a helyét.
.
Svájci Röschti
Hozzávalók:
Néhány szem héjában főtt krumpli
só, olaj a kisütéshez
A simán, héjában főtt krumpli kellemes meleg kiegészítés egy "hideg", felvágottas-sajtos-salátás vacsorához, a "röschti" hagyományosan ennek maradékának feldolgozása
Nagylyukú reszelőn lereszeled a krumplit. Serpenyőben _kevés_ olajat hevítesz, a reszelt, megsózott, esetleg megborsozott krumplit beleteszed, lapáttal kicsit megnyomkodod. Amikor az alja pirosra sült, tányér segítségével megfordítod a krumplilepényt - vigyázz, ne törjön szét. Megsütöd a másik oldalon is. Forrón tálaljuk! Variációk: adjál hozzá hagymát és/vagy húsos szalonnát - ez a "Berni" változat. Megjegyzés: az étel nevének kiejtése: "rősti", s-sel, nem sz-szel!
Szalonnás burgonya
Hozzávalók:
20 dkg szalonna,
1 kg burgonya,
só.
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Nagy tűzálló tálat hajszálvékony szalonnaszeletekkel kibélelünk, a leszűrt burgonyát beleöntjük, a tetejét szintén szalonnaszeletekkel fedjük be, és a sütőben addig sütjük, amíg a krumpli is és a szalonna is ropogósra nem pirult.
Tarhonya
Hozzávalók:
60 dkg tarhonya,
10 dkg zsír,
5 dkg vöröshagyma,
5 gramm fűszerpaprika,
javasolt folyadékmennyiség 1,2 l
ízlés szerint só
A sütőt begyújtjuk , hogy forró legyen. A tarhonya súlyához viszonyítva kétszeres ( 1,2 l) mennyiségű sós vizet forralunk. A tarhonyát zsíron aranysárgára pirítjuk. Egy kevés finomra vágott hagymát adunk hozzá. Ezzel is megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és fűszerpaprikát adunk hozzá. Gyorsan elkeverjük, majd felöntjük a sós, forrásban levő vízzel. Felforraljuk , fedővel lefedjük. A forró sütőbe helyezzük, és készre pároljuk. Miután a tarhonyát kiemeltük a sütőből, pecsenyevillával fölkeverjük. A tarhonya készíthető vöröshagyma és fűszerpaprika nélkül is. A tarhonyát lefedve vízfürdőben tartjuk melegen tálalásig. A tarhonyát forrón, előmelegített tálra halmozzuk.
Marhapörkölthöz adjuk.
Farvli (tarhonya)
Hozzávalók:
l tojás,
l csésze liszt,
só,
kevés víz.
2 kanál olaj,
kb. 2 dl húsleves.
A tojást a liszttel, sóval, kevés vízzel kemény tésztává gyúrjuk. Deszkán éles késsel apróra vagdaljuk. Lisztezett tepsin a sütőben szárítjuk.
A tarhonyát kevés olajban megpirítjuk, húslevessel felengedjük, majd a farvlit sűrűn keverve, puhára főzzük.
Tartiflett köret
Hozzávalók :
- 1 kg burgonya
- 20 dkg bacon szalonna
- 2 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg sajt
- só
- bors
A burgonyát meghámozzuk,kockára vágjuk,majd kiolajozott sütőedénybe terítjük.Fűszerezzük,hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát és a kis kockára vágott szalonnát.Körülbelül 1 órán át sütjük.Amikor elkészült,rárakjuk a sajtszeleteket,s 5 perc alatt ráolvasztjuk a sütőben.Jól elkeverjük.Fogyaszthatjuk önálló ételként,de köretként is.
Tojáskrokett
2-3 személyre
Hozzávalók
5 db tojás
2 db zsemle
1,5 dl tej
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
petrezselyem
olaj
bazsalikom
őrölt bors
só
4 tojást főzz keményre, majd reszeld le.
A zsemléket áztasd tejbe és csavard ki.
A reszelt tojást és a zsemlét dolgozd össze a nyers tojással, az apróra vágott petrezselyemmel és sóval, borssal, bazsalikommal. A masszából formázz hüvelykujjnyi rudakat, forgasd ezeket zsemlemorzsába és bô, forró olajban süsd pirosra.
Főzelékhez feltétnek is jó, de valamilyen mártással önálló étel is lehet.
Tordai gombás tekercs
Hozzávalók:
4 tojás,
só, kevés olaj vagy vaj,
10 dkg. gomba,
1 fej hagyma,
1 csokor petrezselyemzöld.
A tojásfehérjét habnak felverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és ahány tojás, annyi csipet sót. Összekavarjuk, kikent palacsintasütőbe öntjük, és szép halványpirosra sütjük. A gombát előkészítjük (mossuk, puhára főzzük, majd kicsi olajban hagymával, borssal, petrezselyemzölddel, kis vízzel, csipet sóval megpároljuk.)
A masszát a kihűlt tojásra kenjük, majd szoros tekercset készítünk. Tálalásig meleg helyen tartjuk.
Tálaláskor ujjnyi szeletekre vágjuk, és úgy rakjuk a pecsenye mellé.
Önálló ételként is fogyasztható, ilyenkor sült burgonyát, majonézt adhatunk hozzá.
Tört burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya,
1 nagy fej vöröshagyma,
4 evőkanál olaj,
só,
mokkáskanálnyi pirospaprika.
A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, karikákra vágjuk. Közben az olajon a karikákra vagy kockákra vágott hagymát megpirítjuk, a pirospaprikával meghintjük, és a burgonyát beletéve, erős lángon megpirítjuk. Közben kevergetjük, hogy egyenletesen piruljon. Csak tálalás előtt sózzuk meg. (Készíthetjük olaj helyett kis kockákra vágott füstölt szalonnával is.)
Túrófasirt
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
1 tojás
15 dkg liszt
1 púpozott evőkanál vágott kapor
1 púpozott mokkáskanál só
zsemlemorzsa, a sütéshez olaj
A zsemlemorzsa kivételével a hozzávalókat jól összedolgozzuk. Az így kapott masszából fasirt méretű gombócokat formázunk, melyeket zsemlemorzsába forgatunk.Olajban pirosra sütjük.
Vajas burgonya
Ugyanúgy készül, mint a sós burgonya, de a végén öt deka forró vajba forgatjuk, és összetörjük, esetleg egy kicsit le is pirítjuk az alját.
Zöldség krokett
Hozzávalók:
2db nagyobb sárgarépa
2db közepes burgonya
fél doboz konzervkukorica
1 kis fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 tejbe áztatott zsemle
1 tojás
vegeta (vagy só), bors
zsemlemorzsa a bundázáshoz
olaj a kisütéshez
A sárgarépát, burgonyát, hagymát, fokhagymát nagyon apróra összevágjuk. Legjobb ha valamilyen háztartási géppel tesszük ezt. Hozzáadjuk a kukoricát, a tojást és az áztatott zsemlét. Fűszerezzük vegetával és borssal. Jól összekeverjük, ugyanúgy mint a fasírtot. Ha nagyon leveses a massza, akkor a nedvességet kinyomkodjuk belőle. Hengereket formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Hengerek helyett készíthetünk
kisebb golyókat is.
Zsemlegombóc
Három zsemlét apró, fél cm-es kockákra vágok, szárazon megpirítom és kb. 20-30 dkg finomliszttel, 2 tojással, sóval, vízzel símára, csomómentesre kikeverem és állni hagyom 10-20 percet.
Ezután vizes kézzel pingponglabdányi gombócokat formálok belőle és forró, zubogó vízben (amelybe 2-3 kávéskanál sót és 2-3 dkg zsírt tettem) kifőzöm.
Leszűrve összekeverem 3-4 dkg forró zsírban elkevert 1-2 dl tejföllel.
Ínyencek keverhetnek a tésztába petrezselymet, kaporlevelet.
Zsemlegombóc 2
Hozzávalók:
5 db zsemle,
3db tojás,
30 dkg liszt,
12 dkg zsír,
javasolt folyadékmennyiség 3 dl,
5 dkg vöröshagyma,
5 gramm törött bors,
1 csomó petrezselyemzöld,
ízlés szerint só
A szikkadt zsemléket 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk. Vékonyan kizsírozott sütőlemezre helyezzük a zsemlekockákat, majd sütőben aranysárgára pirítjuk.
A finomra vágott vöröshagymát egy kevés zsírban aranysárgára pirítjuk. A tűzről lehúzzuk és hozzákeverjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet.
Külön edénybe felütjük a tojásokat, egy kevés vizet adunk hozzá, jól összekeverjük, majd sót és törött borsot keverünk bele.
A pirított zsemlekockákat keverőtálba rakjuk. Rálocsoljuk a tojásos vizet. Hozzáadjuk a pirított hagymát, valamint a lisztet. Jól összekeverjük, majd hideg vízbe mártott kézzel egy gombócot formázunk.
A forrásban lévő vizben főzési próbát végzünk. Ha a gombóc puha és szétfő, lisztet, ha túl kemény , egy kevés vizet keverünk hozzá. Ezután megformázzuk az összes gombócot, és a sós vízben puhára főzzük.
A zsemlegombócokat tálalásig a sós főzővízben tartjuk melegen. Szűrőkanállal emeljük ki a vízből, lecsepegtetjuk és tálra rakjuk. Vadas nyúlgerinchez, savanyú tüdőhöz adhatjuk.
Jó étvágyat minden ételhez!!! |