A császárné tyúk levese
Hozzávalók:
1 egész tyúk,
35 dkg csirkemáj, zúza, szív vegyesen,
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér,
1 fej hagyma,
fél karalábé,
fél zeller,
10 dkg zöldborsó,
15 dkg spárga,
10 dkg levestészta,
só, szemes bors
Egy fazékban vizet forralunk, és amikor fő, beletesszük a megtisztított, megmosott tyúkot egészben, és sóval ízesítjük. Amikor a hússal együtt újra felforr, takarékra állítjuk a lángot, leszűrjük a leves habját, hozzáadjuk az alaposan megmosott belsőségeket és a megtisztított leveszöldséget. Szemes borssal fűszerezzük, és lassú tűzön főzzük.
Ha a tyúkhús félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót és a megtisztított spárgát. Addig főzzük, amíg a hús majdnem teljesen puha nem lesz. A fazekat levesszük a tűzről, a levest hagyjuk ülepedni, majd szűrjük le.
Leveses tálba kiszedjük a májat, zúzát, szívet és a zöldségeket, közben a sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét, spárgát feldaraboljuk. Külön kifőzött levestésztát adunk hozzá, végül rámerjük az áttetsző levest. Forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 2.5 óra
Jó tanács: Mivel a tyúkhúst nem tálaljak a leveshez, még mielőtt teljesen puhára főne, vegyük ki, és szárnyas fűszerkeverékkel megszórva egészben süssük meg. Tálalhatjuk második fogásként, vagy vendégváró hideg sültként.
Almaleves argentin módra
Hozzávalók:
50 dkg alma,
10 dkg kristálycukor,
5 dkg mazsola,
1 tojássárgája,
fél citrom reszelt héja.
A meghámozott, kicsutkázott almákat gerezdekre vágjuk, lábosba tesszük és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a citromhéjat és fél óráig főzzük. Azután turmixoljuk, hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot és a tojássárgáját és habosra keverjük.
Melegen vagy hidegen tálalva egyaránt finom.
Almamártás
Hozzávalók:
60 dkg alma,
8 dkg cukor,
1 dkg só,
10 dkg liszt,
0,5 dkg szegfűszeg,
1 db citrom,
3 dl tej,
0,5 dkg fahéj,
8 dkg vaj,
3 dl tejföl,
1 db citrom.
Az almát meghámozzuk, szép apró kockákra vágjuk, és egy kevés cukorral, szegfűszeggel, sóval, citromhéjjal ízesített vízben felpuhítjuk. Világos, vajas rántást készítünk, tejjel felengedjük, simára keverjük és besűrítjük a mártást. Tejfölt adunk hozzá, fellforraljuk, simára keverjük. Fehérborral és citrommal ízesítjük. Főtt marhahúshoz tálaljuk.
Almás csirkeleves
Hozzávalók:
1 csirke apróléka,
1 savanykás nagy alma,
fél citrom leve,
1 dl tejföl,
1 evokanál finomliszt,
1 evokanál olaj,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
1 késhegynyi törött fehér bors,
1 teáskanál tárkony (szárított vagy ecetes-olajos)
ízlés szerint só,
csipetnyi cukor.
A csirkeaprólékot megmossuk, leszárítjuk, és kis darabokra vágjuk. (A májat félretesszük,azt csak a fozés befejezése elott fogjuk a levesbe tenni.) Fazékban felforrósítjuk az olajat, majd a húsdarabokat lepirítjuk rajta. Ezután ráöntünk bo egyliternyi vizet, és megsózzuk. Belekeverjük a reszelt citromhéjat és a borsot, majd befedjük, és puhára fozzük. Közben az almát megmossuk, kicsumázzuk (nem hámozzuk meg), és vékony szeletekre vágjuk. Azonnal beletesszük a levesbe. A citromlével kelloen pikánsra ízesítjük, majd csipetnyi cukorral fuszerezzük. A májat csíkokra vágjuk, és a levesbe tesszük. Éppen csak egyet forralunk rajta, majd behabarjuk a liszttel simára kevert tejföllel. Végül a tárkonyt is belekeverjük, és kevergetve ismét felforraljuk.
Amerikai szárazbableves
Hozzávalók:
fél kg száraz tarkabab,
1 fej fokhagyma,
teáskanál só,
csipetnyi őrölt bors,
fél pohár tejföl,
vegeta.
Elkészítése:
A babot 10 órán átáztatjuk, majd annyi vízben tesszük fel főni, hogy éppen csak ellepje. Beletesszük a hagymát, csíkokra vágva, az apróra zúzott fokhagymát és az ízesítőket.
Figyelem! A főzéshez a legkisebb lángot használjuk, edényben - és ne kuktában! - kb. 5 órán keresztül főzzük. Főzés közben sűrű lé képződik majd a hagyma és a babban lévő keményítő hatására.
Ízlés szerint vegetával, kevés borssal megfűszerezve, tejföllel tálaljuk.
Aranyleves
Hozzávalók:
l tyúk,
4 l víz,
l hagyma,
3 szál sárgarépa,
2 szál fehérrépa,
l karalábé,
l zellergumó,
l csomó petrezselyem,
kis darab gyömbér,
szemes bors.
A feldarabolt tyúkot hideg vízben főni tesszük, ha forr, a szürkés habot leszedjük, majd a megtisztított zöldséget, fűszert hozzáadjuk. Lassú tűzön 2-3 órán át főzzük, majd cérnametélttel vagy maceszgombóccal tálaljuk.
Aszalt vegyes gyümölcsleves
Hozzávalók:
20 dkg ASZALT VEGYES gyümölcskeverék
2 evőkanál cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 késhegynyi fahéjpor
szegfűszeg
1 dl bor
fél citrom
1 dl tejszín
2 kiskanál pudingpor
Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöt bő 1 l vízben feltesszük főni, beleszórjuk a cukrot, vaníliáscukrot, fahéjat, szegfűszeget, hozzáöntjük a bort. A citromot megmossuk, a levét kicsavarjuk (félretesszük), a héját a levesbe főzzük. Ha felforrt a leves belekeverjük a tejszínnel simára kevert pudingport, hozzáadjuk a citromlét és kihűtjük.
Bakonyi betyárleves
Hozzávalók:
35 dkg marhaszegy,
1 pár csirkecomb,
20 dkg vegyes zöldség,
1 fej hagyma,
só, egész bors,
csípős paprika,
csusza tészta,1 egész tojásból és a hozzávaló lisztből.
Elkészítése:
A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal ízesítjük. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, az erős paprikát, majd készre főzzük. A lisztből és a tojásból vékony, kemény tésztát gyúrunk, a levesbe tépkedjük és megfőzzük.
Barátleves.
Hozzávalók:
50 dkg pontyszelet,
1 diónyi vaj,
kávéskanálnyi reszelt vöröshagyma,
2 evőkanál liszt,
törött bors,
egy babérlevél,
egy csokor petrezselyemzöld,
só,
1 dl tejföl,
1 tojássárgája.
Az olvasztott vajon üvegesre pirítjuk a hagymát, beletesszük az ujjnyi darabokra vágott halat, meghintjük a liszttel és felengedjük 2 l vízzel. hozzáadjuk a fűszereket, az apróra vágott petrezselyemzöldet és 15-20 percig lassan forraljuk. A tojássárgáját simára keverjük a tejföllel, erre merjük rá a forró levest óvatosan, nehogy összekapja a tojást. Finom, ha a tetejére zsírban pirított zsemlekockát hintünk
Prófétakenyér.
Hozzávalók:
28 dkg finomliszt,
10 dkg porcukor,
két tojássárgája,
egy citrom reszelt héja,
fél citrom leve,
egy evőkanál tejföl vagy tejszín,
csipetnyi só,
a tetejére:
egy tojásfehérje,
10 dkg mandula.
A hozzávalókat összegyúrjuk, hűvös helyen egy óra hosszat pihentetjük, majd kinyújtva kibélelünk vele egy kisebb tepsit. A tetejét megkenjük a tojásfehérjével és szálkásra vágott mandulával meghintjük. Előmelegített sütőben, erős lánggal szép pirosra sütjük.
Barna-leves.
Egy lapos vasedénybe tegyünk egy kanál zsirt. Ha meleg, adjunk hozzá egy jókora felvágott vöröshagymát, zellert, sárgarépát, petrezselyem gyökeret, mind karikára vágva (két-két szál elég).
Sózzuk meg és tegyük gyors tüzre hogy sötétbarnára megpiruljon. Kavarás közben egy pár darabka marhamájat is lehet közé tenni. Ha egészen barna lett, akkor a fent leirt, de még le nem szürt, húslébe öntsük bele. Fél óráig avval főzzük; akkorra igen szép barna lesz az egész tömeg. Egy kis kocka cukrot is adjunk bele ebbe a levesbe; sáfrány nem kell hozzá. Különben éppen ugy használjuk, mint a fehér levest; bármit lehet bele főzni.
Becsinált leves
Hozzávalók:
50 dkg csirkeaprólék,
1 csomag mirelit vegyes zöldség,
1 kanál zöldpetrezselyem,
1 vöröshagyma,
1 kanál liszt,
1 kanál olaj.
Elkészítése:
Míg az aprólék felenged, egy csomó petrezselyem zöldet és egy diónyi vöröshagymát apróra vágunk.
Az olajban a hagymát megfuttatjuk, majd a mirelit zöldséget beletéve, néhány percig pároljuk. A tűzről levéve beleszórjuk a zöldpetrezselymet, és félretesszük. Eközben már feltesszük az aprólékot, és majdnem készre főzzük.
A már előbb elkészített zöldséget meghintjük liszttel, elkeverjük, és az aprólékkal felöntve készre főzzük
.
Borkő-leves
Ha a szokottnál több pecsenyét kell sütnünk és annak sok hulladék csontja van, főzzünk belőle többféle zöldséggel, sóval és borssal rendes módon levest. Mikor gondoljuk, hogy már elég jó izü a leves, szürjük le s ha meghiggad, tegyük ujra forrni; ezalatt habarjunk minden személyre számitva egy tojás sárgájából, egy kanál lisztből egy kanál tejfelből habarást; ezenkivül személyenként számitsunk egy kávéskanál szép fehér borkőport. Ezeket egy mély tálban simára habarjuk jól el s a forró hus levest lassan öntsük közé.
Többet ne tegyük tüzre, mert a tojás összetúrósodnék; de tálaláskor tegyünk bele zsirban piritott zsemlyekoczkákat.
Brokkoli krémleves
Hozzávalók négy személyre:
30 dkg brokkoli,
1 liter zöldségleves (kockából),
1 dl 12%-os tejföl,
só,
őrölt bors,
szerecsendió.
A zöldséglevesben puhára főtt brokkolit összeturmixoljuk, majd a tejföllel és a fűszerekkel ízesítve összekeverjük, és a zöldséglevessel összefőzzük.
Bugaci húsgombóc leves
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna10 dkg sovány nyers füstölt sonka
1 fej hagyma
2szál sárgarépa és zöldség
kb 30 dkg krumpli
30 dkg darált sertéshús
1 tojás
liszt
só, pirospaprika, bors, babérlevél
A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk (én el szoktam utána távolítani),a füstölt sonkát
csíkokra vágjuk és megpirítjuk, majd a hagymát is megdinszteljük rajta és végül a sárgarépát
és zöldséget is a többivel együtt pároljuk.Megszórjuk piros paprikával, és feleresztjük vízzel.
Óvatosan sózzuk (a sonka miatt) és egy két babérlevelet teszünk bele.Amikor a zöldség félpuhára főtt, a kockára vágott krumplit és a kb cseresznye nagyságú húsgombócokat hozzáadjuk.
A húsgombóchoz felverünk egy tojást, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a darált húst és annyi
lisztet amit felvesz. Az elkészült levest tejföllel kínáljuk.
Elég laktató, ezért második fogásnak inkább valami könnyű tésztát adjunk.
Csirkeaprólék-leves 4-6 személyre
50 dkg csirkeaprólék
15 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
15 dkg mirelit zöldborsó
5 dkg gomba
5 dkg zeller
2 kis fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
petrezselyem
borsikafű vagy bors
só
A megtisztított, feldarabolt csirkeaprólékot az olajon kissé pirítsd meg, majd add hozzá a felkockázott sárga- és fehérrépát,zellert, valamint a megtisztított és felszeletelt gombát. Egy kis ideig pirítsd együtt ezeket, majd öntsd fel jó másfél liter meleg vízzel. Ekkor tedd bele egészben a megtisztított vöröshagymát, adj
hozzá petrezselymet, borsot, sót. Lassú tűzön főzd, s amikor a zöldségek félig megpuhultak, tedd bele a borsót is. Amikor minden puha, tálalás előtt még meghintheted finomra vágott petrezselyemmel is..
Csülkös krumplileves
Hozzávalók:
1 kicsi, szép, húsos füstöletlen csülök
(kb.40-50 dkg),
1/2 kg krumpli,
1 kis fej vöröshagyma,
1 evokanál piros fuszerpaprika,
1 evokanál olaj,
1 gerezd fokhagyma,
1 babérlevél,
késhegynyi törött bors,
ízlés szerint só.
Fogyasztás elott egy nappal készítjük el, hogy a leves tetején összegyult és rádermedt zsiradékot könnyen eltávolíthassuk. A csülköt lemossuk, majd egészben kuktába tesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és megsózzuk, megborsozzuk. A babérlevelet is
beletesszük. Egy kis serpenyoben felforrósítjuk az olajat, és rátesszük a megtisztított és finomra vágott hagymát meg a fokhagymát. Megfonnyasztjuk, és a tuzrol lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Ráöntünk 2 evokanál vizet, és összeforraljuk. A hagymás olajat a csülök levébe belekeverjük. A kuktát lezárjuk, és a jelzésétol számított 45 percig fozzük.
Közben a burgonyát meghámozzuk, és hasábokra vágjuk. A megfott csülköt kicsontozzuk, zsíros borét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágva, visszatesszük a lébe. Hozzáadjuk a krumplit, és addig fozzük, amíg az is meg nem puhul. Ha kihult, a hutoszekrényben jól lehutjük.Tálalás elott ne felejtsük el a leves tetején összegyult zsírt leszedni!
Édes, paradicsomos sárgaborsóleves
Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó,
1 nagyobb paradicsompüré konzerv,
1 evőkanál cukor,
1 kávéskanál só,
csipetnyi morzsolt majoranna,
2 evőkanál liszt, vegeta.
Elkészítése:
A sárgaborsót 10 órán át vízben áztatjuk, majd feltesszük főni, annyi vízben, hogy az 3 ujjnyira ellepje. A majoránnával kb. fél órán át közepes lángon főzzük, amíg meg nem puhul. Beletesszük a paradicsompürét, a lisztet és az ízesítőket, majd összeturmixoljuk és még kb. 2-3 percig főzzük. Ízlés szerint még fűszerezhető, ízesíthető.
Fehér burgonyaleves
Hozzávalók:
fél kg burgonya,
1 pohár joghurt,
1 evőkanál liszt,
1 db babérlevél,
1 teáskanál só,
néhány szál petrezselyem,
vegeta.
Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Odatesszük főni a babérlevéllel és sóval, kb. 1 liter vízben. Eközben a joghurtot simára keverjük a liszttel, hozzáadjuk a vegetát és az apróra vágott petrezselymet.
Amikor a burgonya puhára főtt, hozzákeverjük a joghurtos lisztet és összefőzzük vele.
Fokhagymaleves 4 személyre
Hozzávalók:
8-10 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
5 dkg margarin
2 dl tejföl
1 zsemle
5 dkg sajt
petrezselyem zöldje
ôrölt fehérbors
só
A felolvasztott margarinból és a lisztbôl készíts világos rántást, majd add hozzá a péppé zúzott fokhagymát. Engedd fel 8-9 dl hideg vízzel vagy csontlével, adj hozzá finomra vágott petrezselyem zöldjét, fehérborsot, sót. Miután felforrt,lassan add hozzá a simára kevert tejfölt, s még egyszer forrald össze. A zsemlét vágd apró kockákra és szárazon pirítsd aranysárgára.
Tálaláskor ezt tedd a leves tetejére, s szórd rá a reszelt sajtot is.
Díszítésként használhatsz még petrezselyem zöldjét is.
Fokhagymás tésztaleves kolbásszal
Akik a magyaros ízeket szeretik, és netalán hízni is akarnak, megfőzhetik ezt a levest. Másoknak a kolbász és a rántás miatt nem igazán ajánlott.
Hozzávalók:
4 személyre:
20 dkg liszt,
5 dkg füstölt kolbász,
3 evőkanál olaj,
2 tojás,
1dl tejföl,
2 cikk fokhagyma,
1 evőkanál pirospaprika,
só
Elkészítése:
Tizenöt deka lisztből és a tojásokból tésztát gyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk és széles metéltre vágjuk. A felkarikázott kolbászt forró vizbe tesszük, és kb 15 percig főzzük. Közben az olajból és a maradék lisztből világos rántást készitünk, hozzáadjuk a finomra metélt hagymát, és megpaprikázzuk. Belekeverjük a tejfölt, és kevés hideg vizzel jól elkeverjük. Ezt a rántást belekeverjük a levesbe,és pár percig főzzük. Végül beletesszük a tésztát,és puhára főzzük.
Francia hagymaleves
Hozzávalók:
fél kg vöröshagyma,
1 evőkanál olaj,
fél csokor petrezselyem,
1 pohár tejszín,
4 szelet pirítós kenyér,
fél dl konyak,
5 dkg trappista sajt,
1 teáskanál só,
csipetnyi curry,
vegeta.
Elkészítése:
A szeletekre vágott hagymát megpirítjuk az olajon. Ráöntünk kb. másfél liter vizet és beletesszük az ízesítőket (vegetát bőven!). Puhára főzzük, majd a tűzről levéve összeturmixoljuk és beleöntjük a tejszínt. Összefőzzük, majd hozzáadjuk a konyakot. Eközben megpirítjuk a kenyérszeleteket. A pirítósokat a tányérokba helyezzük és vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Így tesszük rá a forró hagymalevest.
Azonnal fogyasztjuk.
Frankfurti leves 3-4 személyre
Hozzávalók:
40 dkg kelkáposztva
20 dkg virsli
3 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
majoranna
őrölt kömény
őrölt bors
fűszerpaprika
só
A virslit szeleteld fel vékonyan (ha nem biztos, hogy bélbe töltötték, előbb nyúzd meg!) A megtisztított, megmosott kelkáposztát vágd csíkokra és az egészben hagyott vöröshagymával, fokhagymával tedd fel főni 1-1,5 liter hideg sós vízben. Adj hozzá majorannát, köményt, őrölt borsot. Amikor a káposzta majdnem puha, tedd bele a virslit is. A lisztből és a tejfölből pirospaprikával készíts habarást, és ezzel sűrítsd be a levest.
Füstöltpisztráng leves raviolival
Hozzávalók 4 személyre:
35 dkg füstölt pisztrángfilé
4 dkg vaj,
1 babérlevél,
2 kis fej hagyma (salotta)
30 dkg lisztes burgonya
bő 0,5 dl fehérbor,
7,5 dl zöldségleves,
só és bors ízlés szerint
4 evőkanál tejszín
A tésztához:
25 dkg liszt, egy Kevés víz 3 tojás, 1 evőkanál olaj, 1 tojás a bekenéshez, kapor a díszítéshez
Előkészítés:
A pisztráng bőrét lehúzzuk, ha szükséges, a gerincét eltávolítjuk és a húsából 20 dkg-ot apró darabokra, vágunk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk; 15 dkg burgonyát megtisztítunk és kockára vágunk. A lisztből a tojások-kal, az olajjal és egy kevés vízzel sima tésztát gyúrunk, majd 20 percig hagyjuk pihenni. A töltelékhez 15 dkg burgonyát héjában megfőzünk, meghámozunk, és krumplinyomón áttörünk; a maradék 15 dkg pisztrángot finomra vágjuk, összekeverjük az áttört burgonyával és megsózzuk.
Elkészítés:
A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd 5 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle, a Körök széleit bekenjük és a tésztákat félbehajtjuk, a széleket jól összenyomkodjuk. Forrásban lévő sós vízbe téve, közepes lángon 8 percig főzzük a raviolikat. A hagymát forró vajon megfuttatjuk; a pisztrángból néhány darabot félreteszünk a díszítéshez, majd a hagymához adjuk a kockára vágott burgonyát és a többi pisztrángot; felöntjük a fehérborral és a levessel, megsózzuk, megborsoz-zuk és beletesszük a babérlevelet, majd 15 perc főzés után kivesszük belőle.
Ezután a levest össze-turmixoljuk; belekeverjük a felvert tejszínt és beletesszük a pisztrángos raviolít is.
Tálalás előtt pisztrángdarabokkal és kaporral díszítjük.
Fűszeres-paradicsomos csicseriborsó-leves
Hozzávalók:
2 kaveskanál olivaolaj,
1 finomra vágott hagyma,
2 zuzott fokhagymagerezd,
1 evokanál őrölt mandula,
2 kávéskanál masszala( indiai fűszerkeverék)
1/2 kávéskanál chilli por,
1 kávéskanál koriander,
1 kávéskanál kurkuma,
1 kávéskanál frissen reszelt gyömbérgyökér,
40 dkg sürített paradicsom,
17,5 dkg főtt csicseriborsó,
4,5 dl zöldséges csontleves,
só, bors
Forró olajban üvegesre pároljuk a hagymát. Beletesszük az összetört fokhagymát, és további két percig pároljuk. Kevés vízzel elkeverjük az őrőlt mandulát és fűszereket.A keveréket hozzáadjuk a hagymához, és 2-3 percig együttt főzzük. beletesszük a paradicsomot, a
csicseriborsót, és felöntjük a zöldséglevessel. 35-45 percig főzzük, hogy az ízek jól összeférjenek, sózzuk és forrón tálaljuk
.
Gábris leves
30 dkg sertéshúst megdarálunk, sóval, törött borssal és 1 db tojással összedolgozzuk.
Vizes késsel gombócokat formálunk belőle és a húsleveshez hasonlóan bezöldségelt és fűszerezett, forrásban levő paradicsom-ivóléhez adjuk.
Amikor a gombócok és a zöldségek már majdnem megpuhultak, akkor kis darabokra tördelt makarónit főzünk a paradicsomléhez.
Egyéni ízlés szerint cukorral is ízesíthetjük, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Gerslileves
Hozzávalók:
1 kg leveshús (lehet marha, pulyka, vagy tyúk),
20 dkg fehér bab,
20 dkg vegyes zöldség,
1 fej hagyma,
l0 dkg gomba,
4 evőkanál gersli,
2 l víz,
só,
bors.
A babot éjszakára beáztatjuk.
A kockára vágott húst a babbal egy óráig előre főzzük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, zöldséget, gombát és a gerslit. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a hozzávalók megpuhulnak.
Gombaleves
Egy fazékba tegyünk forrni annyi vizet, a mennyire szükségünk van: három személyre mindenkor egy liter vizet számithatunk. Tegyünk a vizbe mindenféle zöldséget, sót és borsot; azalatt mig a viz forr, egy lábasba tegyünk egy kanál zsirt rántásnak, három személyre egy fakanál lisztet számitva. A rántást öntsük a zöldséges lébe és ha a leves a rántással együtt jól felforrt, szürjük át szitán, tegyünk bele sáfránt és apróra vágott zöld petrezselyem levelet, azután ujra forraljuk fel. Ha fő, tegyünk bele szépen megmosott és felvágott csiperke gombát; mindezt negyedóráig főzzük.
Tálaláskor tegyünk a tányérra zsirban piritott zsemlyekoczkákat.
Gombaleves
Hozzávalók
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 nagyobb méretű paprika
2 evőkanál vaj vagy margarin
15 dkg csiperkegomba
1/2 l tyúkhúsalaplé (vagy 1/2 l víz és egy csirkeleves kocka)
1/8 l tej
só
fekete bors
1-2 szál petrezselyemzöld (vagy 2 kk szárított petrezselyem)
Elkészítés
A hagymát és a fokhagymát tisztítsa meg, a paprikát mossuk és törölje meg, a magokat és az erét távolítsa el. Mindhárom összetevőt aprítsa fel. A vajat közepes hőmérsékleten olvassza fel, majd 5 percig, amíg puha lesz párolja benne a vöröshagymát, fokhagymát és a paprikát.
A gombát tisztítsa és mossa meg, vágja szeletekre és adja a hagymához. Öntse fel a tyúkhúslevessel és forralja fel, majd főzze kb. 10 percig, addig amíg a gombákat a fakanállal könnyen el tudja vágni. Vegye kissé gyengébbre a lángot, majd adja hozzá tejet. Sóval és borssal ízesítse, és a levest épp csak forrásig hevítse. Közben mossa meg a petrezselymet, aprítsa fel és keverje a levesbe, majd azonnal tálalja.
Görög rizses tyúkleves
Hozzávalók:
1,5 liter tyúkleves (leveskockából),
só,
10 dkg rizs,
1 evőkanál keményítő,
1 dl tej,
3 tojássárgája,
1 teáskanál vágott petrezselyem,
1 citrom leve.
Elkészítése:
A tyúklevest felforraljuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst, és 12 percig főzzük. Egy keverőtálban a keményítőt, a tejet, a sót és a tojássárgákat alaposan elkeverjük. Habverővel állandóan keverve apránként hozzáadjuk a leveshez. A levest még egyszer felhevítjük, de már nem forraljuk! (Tipp: Görögországban hasonló recept szerint zsírtalanított bárányhúslevesből is nagyon jóízű levest készítenek.) Végül állandó keverés közben hozzáadjuk a petrezselymet és a citromlevet. Vigyázzunk nehogy összefusson!
Gyors zoldsegragu leves
Hozzavalok (3-4 szemelyre):
- 4 db marhahusleves kocka (en Maggi-t hasznalok)
- 4 db kozepes meretu krumpli
- 20 dkg zoldborso
- 10 dkg cernametelt
- 2-3 szal petrezselyemzold
- 1 dl tejfol
- 1 l viz
- kevés liszt a sűrítéshez
A leveskockakat es a kockara vagott krumplit hideg vizben feltesszuk foni a petrezselyemzolddel egyutt. Ha friss borsot hasznalunk, azt kb. 10 percel a leves folforrasa utan rakjuk bele, a konzervet csak akkor,
ha a krumpli mar majdnem teljesen puha. Amit a krumplink megpuhult, beletesszuk a tesztat, majd kb. 2 perc mulva a tejfollel, amibe elozoleg ne'mi lisztet kevertunk behabarjuk.Mivel dupla mennyisegu leveskockat hasznaltunk, sozni nem kell!
Gyümölcsleves 3-4 személyre
50-70 dkg gyümölcs
2 dl tejföl
2 evőkanál cukor
fahéj
liszt
só
Egy-másfél liter vizet forralj fel a cukorral, fahéjjal és egy csipet sóval. Tedd bele a megmosott gyümölcsöt (meggyet, cseresznyét, szilvát, feldarabolt körtét, almát), s forrald
fel újra. A tejfölből két teáskanál liszttel készíts habarást, add hozzá, majd újra forrald össze. Lehűtve tálald. Ha tiszta meggylevest készítesz, akkor tegyél bele bőven vaníliát is - megéri.
Hagymaleves
Hozzávalók:
3 fej hagyma,
4 evőkanál olaj,
3 evőkanál liszt,
só,
2 dl tejfel,
5 dkg reszelt sajt.
A hagymát olajon üvegesre pároljuk, meghintjük liszttel, megsózzuk, s rövid ideig főzzük. Összekeverjük a tejföllel, s pirított zsemlekockával és reszelt sajttal tálaljuk.
Hamis Gulyásleves
Hozzávalók:
50 dkg burgonya,
25 dkg vegyes leveszöldség,
5 dkg füstölt szalonna,
1 fej vöröshagyma,
1 evokanál piros fuszerpaprika,
2 marhahúsleveskocka,
1 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint só,
késhegynyi orölt köménymag,
a csipetkéhez 1 tojás és 2 evokanál liszt.
A burgonyát meghámozzuk, és egyforma kis kockákra vágjuk. A zöldséget tisztítás után ugyancsak egyforma kis kockákra aprítjuk. A vöröshagymát hámozás után finomra összevágjuk. A füstölt szalonnát nagyon apróra metéljük, majd folytonos kevergetés közben a zsírját kiolvasztjuk. Ezután rátesszük a hagymát, és ugyancsak kevergetve, üvegesre pirítjuk. A tuzrol lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 2 evokanál vizet. Ezután a tuzre visszatesszük, rádobjuk a zöldséget és a burgonyakockákat, majd ismét kevergetve, pár percig pirítjuk. Felöntjük kétliternyi vízzel. Beletesszük a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát és a köménymagot. Felforraljuk. Ha a húsleveskocka elolvadt alében,megsózzuk. Vigyázzunk, mert a leveskocka sós! A burgonyát és a zöldséget lassú tuzön puhára fozzük.
Közben elkészítjük a csipetkét: a tojáshoz annyi lisztet keverünk (víz nélkül), hogy kemény tésztát kapjunk. A már megfott levesbe belefozzük a parányi, kézzel tépkedett tésztadarabkákat.
Hamis palócleves
Kevés zsíron fél fej finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk.Közben személyenként 10 dkg sertés apróhúst kis kockára vágunk, majd megpároljuk a hagymás zsírban. Sózzuk, tegyünk mellé babérlevelet és néhány szem köménymagot, kevés pirospaprikát. Ezalatt kockákra burgonyát és zöldbabot külön-külön puhára főzünk, majd mikor megfőttek, levükkel együtt a húshoz adjuk, de ügyelünk rá hogy levesünk ne legyen hígabb, mint a bográcsgulyás.
Tálalás előtt forraljuk át kevés liszttel elkevert tejföllel.
Jeges citromleves
Hozzávalók:
4 dl kefír,
3 dl tej,
1 citrom leve,
|