...:::D a v e w e b:::...
Köszöntő

.

 

 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Legendák, misztikus
 
A hét képei
 
Horoszkóp
 
Vendégkönyv
 
Humor
 
Időjárás
Magyarország időjárása
A részletekért klikk a képre.
 
Leves receptek

A császárné tyúk levese

Hozzávalók:

1 egész tyúk,

35 dkg csirkemáj, zúza, szív vegyesen,

2 szál sárgarépa

1 szál petrezselyemgyökér,

1 fej hagyma,

fél karalábé,

fél zeller,

10 dkg zöldborsó,

15 dkg spárga,

10 dkg levestészta,

só, szemes bors

Egy fazékban vizet forralunk, és amikor fő, beletesszük a megtisztított, megmosott tyúkot egészben, és sóval ízesítjük. Amikor a hússal együtt újra felforr, takarékra állítjuk a lángot, leszűrjük a leves habját, hozzáadjuk az alaposan megmosott belsőségeket és a megtisztított leveszöldséget. Szemes borssal fűszerezzük, és lassú tűzön főzzük.

Ha a tyúkhús félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót és a megtisztított spárgát. Addig főzzük, amíg a hús majdnem teljesen puha nem lesz. A fazekat levesszük a tűzről, a levest hagyjuk ülepedni, majd szűrjük le.

Leveses tálba kiszedjük a májat, zúzát, szívet és a zöldségeket, közben a sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét, spárgát feldaraboljuk. Külön kifőzött levestésztát adunk hozzá, végül rámerjük az áttetsző levest. Forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 2.5 óra

Jó tanács: Mivel a tyúkhúst nem tálaljak a leveshez, még mielőtt teljesen puhára főne, vegyük ki, és szárnyas fűszerkeverékkel megszórva egészben süssük meg. Tálalhatjuk második fogásként, vagy vendégváró hideg sültként.

Almaleves argentin módra

Hozzávalók:

50 dkg alma,

10 dkg kristálycukor,

5 dkg mazsola,

1 tojássárgája,

fél citrom reszelt héja.

A meghámozott, kicsutkázott almákat gerezdekre vágjuk, lábosba tesszük és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a citromhéjat és fél óráig főzzük. Azután turmixoljuk, hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot és a tojássárgáját és habosra keverjük.

Melegen vagy hidegen tálalva egyaránt finom.

Almamártás

Hozzávalók:

60 dkg alma,

8 dkg cukor,

1 dkg só,

10 dkg liszt,

0,5 dkg szegfűszeg,

1 db citrom,

3 dl tej,

0,5 dkg fahéj,

8 dkg vaj,

3 dl tejföl,

1 db citrom.

Az almát meghámozzuk, szép apró kockákra vágjuk, és egy kevés cukorral, szegfűszeggel, sóval, citromhéjjal ízesített vízben felpuhítjuk. Világos, vajas rántást készítünk, tejjel felengedjük, simára keverjük és besűrítjük a mártást. Tejfölt adunk hozzá, fellforraljuk, simára keverjük. Fehérborral és citrommal ízesítjük. Főtt marhahúshoz tálaljuk.

Almás csirkeleves

Hozzávalók:

1 csirke apróléka,

1 savanykás nagy alma,

fél citrom leve,

1 dl tejföl,

1 evokanál finomliszt,

1 evokanál olaj,

1 mokkáskanál reszelt citromhéj,

1 késhegynyi törött fehér bors,

1 teáskanál tárkony (szárított vagy ecetes-olajos)

ízlés szerint só,

csipetnyi cukor.

A csirkeaprólékot megmossuk, leszárítjuk, és kis darabokra vágjuk. (A májat félretesszük,azt csak a fozés befejezése elott fogjuk a levesbe tenni.) Fazékban felforrósítjuk az olajat, majd a húsdarabokat lepirítjuk rajta. Ezután ráöntünk bo egyliternyi vizet, és megsózzuk. Belekeverjük a reszelt citromhéjat és a borsot, majd befedjük, és puhára fozzük. Közben az almát megmossuk, kicsumázzuk (nem hámozzuk meg), és vékony szeletekre vágjuk. Azonnal beletesszük a levesbe. A citromlével kelloen pikánsra ízesítjük, majd csipetnyi cukorral fuszerezzük. A májat csíkokra vágjuk, és a levesbe tesszük. Éppen csak egyet forralunk rajta, majd behabarjuk a liszttel simára kevert tejföllel. Végül a tárkonyt is belekeverjük, és kevergetve ismét felforraljuk.

Amerikai szárazbableves

Hozzávalók:

fél kg száraz tarkabab,

1 fej fokhagyma,

teáskanál só,

csipetnyi őrölt bors,

fél pohár tejföl,

vegeta.

Elkészítése:

A babot 10 órán átáztatjuk, majd annyi vízben tesszük fel főni, hogy éppen csak ellepje. Beletesszük a hagymát, csíkokra vágva, az apróra zúzott fokhagymát és az ízesítőket.

Figyelem! A főzéshez a legkisebb lángot használjuk, edényben - és ne kuktában! - kb. 5 órán keresztül főzzük. Főzés közben sűrű lé képződik majd a hagyma és a babban lévő keményítő hatására.

Ízlés szerint vegetával, kevés borssal megfűszerezve, tejföllel tálaljuk.

Aranyleves

Hozzávalók:

l tyúk,

4 l víz,

l hagyma,

3 szál sárgarépa,

2 szál fehérrépa,

l karalábé,

l zellergumó,

l csomó petrezselyem,

kis darab gyömbér,

szemes bors.

A feldarabolt tyúkot hideg vízben főni tesszük, ha forr, a szürkés habot leszedjük, majd a megtisztított zöldséget, fűszert hozzáadjuk. Lassú tűzön 2-3 órán át főzzük, majd cérnametélttel vagy maceszgombóccal tálaljuk.

Aszalt vegyes gyümölcsleves

Hozzávalók:

20 dkg ASZALT VEGYES gyümölcskeverék

2 evőkanál cukor

1 zacskó vaníliás cukor

1 késhegynyi fahéjpor

szegfűszeg

1 dl bor

fél citrom

1 dl tejszín

2 kiskanál pudingpor

Elkészítés:

Az aszalt gyümölcsöt bő 1 l vízben feltesszük főni, beleszórjuk a cukrot, vaníliáscukrot, fahéjat, szegfűszeget, hozzáöntjük a bort. A citromot megmossuk, a levét kicsavarjuk (félretesszük), a héját a levesbe főzzük. Ha felforrt a leves belekeverjük a tejszínnel simára kevert pudingport, hozzáadjuk a citromlét és kihűtjük.

Bakonyi betyárleves

Hozzávalók:

35 dkg marhaszegy,

1 pár csirkecomb,

20 dkg vegyes zöldség,

1 fej hagyma,

só, egész bors,

csípős paprika,

csusza tészta,1 egész tojásból és a hozzávaló lisztből.

Elkészítése:

A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal ízesítjük. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, az erős paprikát, majd készre főzzük. A lisztből és a tojásból vékony, kemény tésztát gyúrunk, a levesbe tépkedjük és megfőzzük.

Barátleves.

Hozzávalók:

50 dkg pontyszelet,

1 diónyi vaj,

kávéskanálnyi reszelt vöröshagyma,

2 evőkanál liszt,

törött bors,

egy babérlevél,

egy csokor petrezselyemzöld,

só,

1 dl tejföl,

1 tojássárgája.

Az olvasztott vajon üvegesre pirítjuk a hagymát, beletesszük az ujjnyi darabokra vágott halat, meghintjük a liszttel és felengedjük 2 l vízzel. hozzáadjuk a fűszereket, az apróra vágott petrezselyemzöldet és 15-20 percig lassan forraljuk. A tojássárgáját simára keverjük a tejföllel, erre merjük rá a forró levest óvatosan, nehogy összekapja a tojást. Finom, ha a tetejére zsírban pirított zsemlekockát hintünk

Prófétakenyér.

Hozzávalók:

28 dkg finomliszt,

10 dkg porcukor,

két tojássárgája,

egy citrom reszelt héja,

fél citrom leve,

egy evőkanál tejföl vagy tejszín,

csipetnyi só,

a tetejére:

egy tojásfehérje,

10 dkg mandula.

A hozzávalókat összegyúrjuk, hűvös helyen egy óra hosszat pihentetjük, majd kinyújtva kibélelünk vele egy kisebb tepsit. A tetejét megkenjük a tojásfehérjével és szálkásra vágott mandulával meghintjük. Előmelegített sütőben, erős lánggal szép pirosra sütjük.

Barna-leves.

Egy lapos vasedénybe tegyünk egy kanál zsirt. Ha meleg, adjunk hozzá egy jókora felvágott vöröshagymát, zellert, sárgarépát, petrezselyem gyökeret, mind karikára vágva (két-két szál elég).

Sózzuk meg és tegyük gyors tüzre hogy sötétbarnára megpiruljon. Kavarás közben egy pár darabka marhamájat is lehet közé tenni. Ha egészen barna lett, akkor a fent leirt, de még le nem szürt, húslébe öntsük bele. Fél óráig avval főzzük; akkorra igen szép barna lesz az egész tömeg. Egy kis kocka cukrot is adjunk bele ebbe a levesbe; sáfrány nem kell hozzá. Különben éppen ugy használjuk, mint a fehér levest; bármit lehet bele főzni.

Becsinált leves

Hozzávalók:

50 dkg csirkeaprólék,

1 csomag mirelit vegyes zöldség,

1 kanál zöldpetrezselyem,

1 vöröshagyma,

1 kanál liszt,

1 kanál olaj.

Elkészítése:

Míg az aprólék felenged, egy csomó petrezselyem zöldet és egy diónyi vöröshagymát apróra vágunk.

Az olajban a hagymát megfuttatjuk, majd a mirelit zöldséget beletéve, néhány percig pároljuk. A tűzről levéve beleszórjuk a zöldpetrezselymet, és félretesszük. Eközben már feltesszük az aprólékot, és majdnem készre főzzük.

A már előbb elkészített zöldséget meghintjük liszttel, elkeverjük, és az aprólékkal felöntve készre főzzük

.

Borkő-leves

Ha a szokottnál több pecsenyét kell sütnünk és annak sok hulladék csontja van, főzzünk belőle többféle zöldséggel, sóval és borssal rendes módon levest. Mikor gondoljuk, hogy már elég jó izü a leves, szürjük le s ha meghiggad, tegyük ujra forrni; ezalatt habarjunk minden személyre számitva egy tojás sárgájából, egy kanál lisztből egy kanál tejfelből habarást; ezenkivül személyenként számitsunk egy kávéskanál szép fehér borkőport. Ezeket egy mély tálban simára habarjuk jól el s a forró hus levest lassan öntsük közé.

Többet ne tegyük tüzre, mert a tojás összetúrósodnék; de tálaláskor tegyünk bele zsirban piritott zsemlyekoczkákat.

Brokkoli krémleves

Hozzávalók négy személyre:

30 dkg brokkoli,

1 liter zöldségleves (kockából),

1 dl 12%-os tejföl,

só,

őrölt bors,

szerecsendió.

A zöldséglevesben puhára főtt brokkolit összeturmixoljuk, majd a tejföllel és a fűszerekkel ízesítve összekeverjük, és a zöldséglevessel összefőzzük.

Bugaci húsgombóc leves

Hozzávalók:

5 dkg füstölt szalonna10 dkg sovány nyers füstölt sonka

1 fej hagyma

2szál sárgarépa és zöldség

kb 30 dkg krumpli

30 dkg darált sertéshús

1 tojás

liszt

só, pirospaprika, bors, babérlevél

A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk (én el szoktam utána távolítani),a füstölt sonkát

csíkokra vágjuk és megpirítjuk, majd a hagymát is megdinszteljük rajta és végül a sárgarépát

és zöldséget is a többivel együtt pároljuk.Megszórjuk piros paprikával, és feleresztjük vízzel.

Óvatosan sózzuk (a sonka miatt) és egy két babérlevelet teszünk bele.Amikor a zöldség félpuhára főtt, a kockára vágott krumplit és a kb cseresznye nagyságú húsgombócokat hozzáadjuk.

A húsgombóchoz felverünk egy tojást, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a darált húst és annyi

lisztet amit felvesz. Az elkészült levest tejföllel kínáljuk.

Elég laktató, ezért második fogásnak inkább valami könnyű tésztát adjunk.

Csirkeaprólék-leves 4-6 személyre

50 dkg csirkeaprólék

15 dkg sárgarépa

10 dkg fehérrépa

15 dkg mirelit zöldborsó

5 dkg gomba

5 dkg zeller

2 kis fej vöröshagyma

3 evőkanál olaj

petrezselyem

borsikafű vagy bors

A megtisztított, feldarabolt csirkeaprólékot az olajon kissé pirítsd meg, majd add hozzá a felkockázott sárga- és fehérrépát,zellert, valamint a megtisztított és felszeletelt gombát. Egy kis ideig pirítsd együtt ezeket, majd öntsd fel jó másfél liter meleg vízzel. Ekkor tedd bele egészben a megtisztított vöröshagymát, adj

hozzá petrezselymet, borsot, sót. Lassú tűzön főzd, s amikor a zöldségek félig megpuhultak, tedd bele a borsót is. Amikor minden puha, tálalás előtt még meghintheted finomra vágott petrezselyemmel is..

Csülkös krumplileves

Hozzávalók:

1 kicsi, szép, húsos füstöletlen csülök

(kb.40-50 dkg),

1/2 kg krumpli,

1 kis fej vöröshagyma,

1 evokanál piros fuszerpaprika,

1 evokanál olaj,

1 gerezd fokhagyma,

1 babérlevél,

késhegynyi törött bors,

ízlés szerint só.

Fogyasztás elott egy nappal készítjük el, hogy a leves tetején összegyult és rádermedt zsiradékot könnyen eltávolíthassuk. A csülköt lemossuk, majd egészben kuktába tesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és megsózzuk, megborsozzuk. A babérlevelet is

beletesszük. Egy kis serpenyoben felforrósítjuk az olajat, és rátesszük a megtisztított és finomra vágott hagymát meg a fokhagymát. Megfonnyasztjuk, és a tuzrol lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Ráöntünk 2 evokanál vizet, és összeforraljuk. A hagymás olajat a csülök levébe belekeverjük. A kuktát lezárjuk, és a jelzésétol számított 45 percig fozzük.

Közben a burgonyát meghámozzuk, és hasábokra vágjuk. A megfott csülköt kicsontozzuk, zsíros borét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágva, visszatesszük a lébe. Hozzáadjuk a krumplit, és addig fozzük, amíg az is meg nem puhul. Ha kihult, a hutoszekrényben jól lehutjük.Tálalás elott ne felejtsük el a leves tetején összegyult zsírt leszedni!

Édes, paradicsomos sárgaborsóleves

Hozzávalók:

25 dkg sárgaborsó,

1 nagyobb paradicsompüré konzerv,

1 evőkanál cukor,

1 kávéskanál só,

csipetnyi morzsolt majoranna,

2 evőkanál liszt, vegeta.

Elkészítése:

A sárgaborsót 10 órán át vízben áztatjuk, majd feltesszük főni, annyi vízben, hogy az 3 ujjnyira ellepje. A majoránnával kb. fél órán át közepes lángon főzzük, amíg meg nem puhul. Beletesszük a paradicsompürét, a lisztet és az ízesítőket, majd összeturmixoljuk és még kb. 2-3 percig főzzük. Ízlés szerint még fűszerezhető, ízesíthető.

Fehér burgonyaleves

Hozzávalók:

fél kg burgonya,

1 pohár joghurt,

1 evőkanál liszt,

1 db babérlevél,

1 teáskanál só,

néhány szál petrezselyem,

vegeta.

Elkészítése:

A burgonyát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Odatesszük főni a babérlevéllel és sóval, kb. 1 liter vízben. Eközben a joghurtot simára keverjük a liszttel, hozzáadjuk a vegetát és az apróra vágott petrezselymet.

Amikor a burgonya puhára főtt, hozzákeverjük a joghurtos lisztet és összefőzzük vele.

Fokhagymaleves 4 személyre

Hozzávalók:

8-10 gerezd fokhagyma

2 evőkanál liszt

5 dkg margarin

2 dl tejföl

1 zsemle

5 dkg sajt

petrezselyem zöldje

ôrölt fehérbors

A felolvasztott margarinból és a lisztbôl készíts világos rántást, majd add hozzá a péppé zúzott fokhagymát. Engedd fel 8-9 dl hideg vízzel vagy csontlével, adj hozzá finomra vágott petrezselyem zöldjét, fehérborsot, sót. Miután felforrt,lassan add hozzá a simára kevert tejfölt, s még egyszer forrald össze. A zsemlét vágd apró kockákra és szárazon pirítsd aranysárgára.

Tálaláskor ezt tedd a leves tetejére, s szórd rá a reszelt sajtot is.

Díszítésként használhatsz még petrezselyem zöldjét is.

Fokhagymás tésztaleves kolbásszal

Akik a magyaros ízeket szeretik, és netalán hízni is akarnak, megfőzhetik ezt a levest. Másoknak a kolbász és a rántás miatt nem igazán ajánlott.

Hozzávalók:

4 személyre:

20 dkg liszt,

5 dkg füstölt kolbász,

3 evőkanál olaj,

2 tojás,

1dl tejföl,

2 cikk fokhagyma,

1 evőkanál pirospaprika,

Elkészítése:

Tizenöt deka lisztből és a tojásokból tésztát gyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk és széles metéltre vágjuk. A felkarikázott kolbászt forró vizbe tesszük, és kb 15 percig főzzük. Közben az olajból és a maradék lisztből világos rántást készitünk, hozzáadjuk a finomra metélt hagymát, és megpaprikázzuk. Belekeverjük a tejfölt, és kevés hideg vizzel jól elkeverjük. Ezt a rántást belekeverjük a levesbe,és pár percig főzzük. Végül beletesszük a tésztát,és puhára főzzük.

Francia hagymaleves

Hozzávalók:

fél kg vöröshagyma,

1 evőkanál olaj,

fél csokor petrezselyem,

1 pohár tejszín,

4 szelet pirítós kenyér,

fél dl konyak,

5 dkg trappista sajt,

1 teáskanál só,

csipetnyi curry,

vegeta.

Elkészítése:

A szeletekre vágott hagymát megpirítjuk az olajon. Ráöntünk kb. másfél liter vizet és beletesszük az ízesítőket (vegetát bőven!). Puhára főzzük, majd a tűzről levéve összeturmixoljuk és beleöntjük a tejszínt. Összefőzzük, majd hozzáadjuk a konyakot. Eközben megpirítjuk a kenyérszeleteket. A pirítósokat a tányérokba helyezzük és vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Így tesszük rá a forró hagymalevest.

Azonnal fogyasztjuk.

Frankfurti leves 3-4 személyre

Hozzávalók:

40 dkg kelkáposztva

20 dkg virsli

3 evőkanál olaj

2 evőkanál liszt

2 dl tejföl

1 közepes vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

majoranna

őrölt kömény

őrölt bors

fűszerpaprika

A virslit szeleteld fel vékonyan (ha nem biztos, hogy bélbe töltötték, előbb nyúzd meg!) A megtisztított, megmosott kelkáposztát vágd csíkokra és az egészben hagyott vöröshagymával, fokhagymával tedd fel főni 1-1,5 liter hideg sós vízben. Adj hozzá majorannát, köményt, őrölt borsot. Amikor a káposzta majdnem puha, tedd bele a virslit is. A lisztből és a tejfölből pirospaprikával készíts habarást, és ezzel sűrítsd be a levest.

Füstöltpisztráng leves raviolival

Hozzávalók 4 személyre:

35 dkg füstölt pisztrángfilé

4 dkg vaj,

1 babérlevél,

2 kis fej hagyma (salotta)

30 dkg lisztes burgonya

bő 0,5 dl fehérbor,

7,5 dl zöldségleves,

só és bors ízlés szerint

4 evőkanál tejszín

A tésztához:

25 dkg liszt, egy Kevés víz 3 tojás, 1 evőkanál olaj, 1 tojás a bekenéshez, kapor a díszítéshez

Előkészítés:

A pisztráng bőrét lehúzzuk, ha szükséges, a gerincét eltávolítjuk és a húsából 20 dkg-ot apró darabokra, vágunk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk; 15 dkg burgonyát megtisztítunk és kockára vágunk. A lisztből a tojások-kal, az olajjal és egy kevés vízzel sima tésztát gyúrunk, majd 20 percig hagyjuk pihenni. A töltelékhez 15 dkg burgonyát héjában megfőzünk, meghámozunk, és krumplinyomón áttörünk; a maradék 15 dkg pisztrángot finomra vágjuk, összekeverjük az áttört burgonyával és megsózzuk.

Elkészítés:

A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd 5 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle, a Körök széleit bekenjük és a tésztákat félbehajtjuk, a széleket jól összenyomkodjuk. Forrásban lévő sós vízbe téve, közepes lángon 8 percig főzzük a raviolikat. A hagymát forró vajon megfuttatjuk; a pisztrángból néhány darabot félreteszünk a díszítéshez, majd a hagymához adjuk a kockára vágott burgonyát és a többi pisztrángot; felöntjük a fehérborral és a levessel, megsózzuk, megborsoz-zuk és beletesszük a babérlevelet, majd 15 perc főzés után kivesszük belőle.

Ezután a levest össze-turmixoljuk; belekeverjük a felvert tejszínt és beletesszük a pisztrángos raviolít is.

Tálalás előtt pisztrángdarabokkal és kaporral díszítjük.

Fűszeres-paradicsomos csicseriborsó-leves

Hozzávalók:

2 kaveskanál olivaolaj,

1 finomra vágott hagyma,

2 zuzott fokhagymagerezd,

1 evokanál őrölt mandula,

2 kávéskanál masszala( indiai fűszerkeverék)

1/2 kávéskanál chilli por,

1 kávéskanál koriander,

1 kávéskanál kurkuma,

1 kávéskanál frissen reszelt gyömbérgyökér,

40 dkg sürített paradicsom,

17,5 dkg főtt csicseriborsó,

4,5 dl zöldséges csontleves,

só, bors

Forró olajban üvegesre pároljuk a hagymát. Beletesszük az összetört fokhagymát, és további két percig pároljuk. Kevés vízzel elkeverjük az őrőlt mandulát és fűszereket.A keveréket hozzáadjuk a hagymához, és 2-3 percig együttt főzzük. beletesszük a paradicsomot, a

csicseriborsót, és felöntjük a zöldséglevessel. 35-45 percig főzzük, hogy az ízek jól összeférjenek, sózzuk és forrón tálaljuk

.

Gábris leves

30 dkg sertéshúst megdarálunk, sóval, törött borssal és 1 db tojással összedolgozzuk.

Vizes késsel gombócokat formálunk belőle és a húsleveshez hasonlóan bezöldségelt és fűszerezett, forrásban levő paradicsom-ivóléhez adjuk.

Amikor a gombócok és a zöldségek már majdnem megpuhultak, akkor kis darabokra tördelt makarónit főzünk a paradicsomléhez.

Egyéni ízlés szerint cukorral is ízesíthetjük, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

Gerslileves

Hozzávalók:

1 kg leveshús (lehet marha, pulyka, vagy tyúk),

20 dkg fehér bab,

20 dkg vegyes zöldség,

1 fej hagyma,

l0 dkg gomba,

4 evőkanál gersli,

2 l víz,

só,

bors.

A babot éjszakára beáztatjuk.

A kockára vágott húst a babbal egy óráig előre főzzük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, zöldséget, gombát és a gerslit. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a hozzávalók megpuhulnak.

Gombaleves

Egy fazékba tegyünk forrni annyi vizet, a mennyire szükségünk van: három személyre mindenkor egy liter vizet számithatunk. Tegyünk a vizbe mindenféle zöldséget, sót és borsot; azalatt mig a viz forr, egy lábasba tegyünk egy kanál zsirt rántásnak, három személyre egy fakanál lisztet számitva. A rántást öntsük a zöldséges lébe és ha a leves a rántással együtt jól felforrt, szürjük át szitán, tegyünk bele sáfránt és apróra vágott zöld petrezselyem levelet, azután ujra forraljuk fel. Ha fő, tegyünk bele szépen megmosott és felvágott csiperke gombát; mindezt negyedóráig főzzük.

Tálaláskor tegyünk a tányérra zsirban piritott zsemlyekoczkákat.

Gombaleves

Hozzávalók

1 nagy fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1/2 nagyobb méretű paprika

2 evőkanál vaj vagy margarin

15 dkg csiperkegomba

1/2 l tyúkhúsalaplé (vagy 1/2 l víz és egy csirkeleves kocka)

1/8 l tej

fekete bors

1-2 szál petrezselyemzöld (vagy 2 kk szárított petrezselyem)

Elkészítés

A hagymát és a fokhagymát tisztítsa meg, a paprikát mossuk és törölje meg, a magokat és az erét távolítsa el. Mindhárom összetevőt aprítsa fel. A vajat közepes hőmérsékleten olvassza fel, majd 5 percig, amíg puha lesz párolja benne a vöröshagymát, fokhagymát és a paprikát.

A gombát tisztítsa és mossa meg, vágja szeletekre és adja a hagymához. Öntse fel a tyúkhúslevessel és forralja fel, majd főzze kb. 10 percig, addig amíg a gombákat a fakanállal könnyen el tudja vágni. Vegye kissé gyengébbre a lángot, majd adja hozzá tejet. Sóval és borssal ízesítse, és a levest épp csak forrásig hevítse. Közben mossa meg a petrezselymet, aprítsa fel és keverje a levesbe, majd azonnal tálalja.

Görög rizses tyúkleves

Hozzávalók:

1,5 liter tyúkleves (leveskockából),

só,

10 dkg rizs,

1 evőkanál keményítő,

1 dl tej,

3 tojássárgája,

1 teáskanál vágott petrezselyem,

1 citrom leve.

Elkészítése:

A tyúklevest felforraljuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst, és 12 percig főzzük. Egy keverőtálban a keményítőt, a tejet, a sót és a tojássárgákat alaposan elkeverjük. Habverővel állandóan keverve apránként hozzáadjuk a leveshez. A levest még egyszer felhevítjük, de már nem forraljuk! (Tipp: Görögországban hasonló recept szerint zsírtalanított bárányhúslevesből is nagyon jóízű levest készítenek.) Végül állandó keverés közben hozzáadjuk a petrezselymet és a citromlevet. Vigyázzunk nehogy összefusson!

Gyors zoldsegragu leves

Hozzavalok (3-4 szemelyre):

- 4 db marhahusleves kocka (en Maggi-t hasznalok)

- 4 db kozepes meretu krumpli

- 20 dkg zoldborso

- 10 dkg cernametelt

- 2-3 szal petrezselyemzold

- 1 dl tejfol

- 1 l viz

- kevés liszt a sűrítéshez

A leveskockakat es a kockara vagott krumplit hideg vizben feltesszuk foni a petrezselyemzolddel egyutt. Ha friss borsot hasznalunk, azt kb. 10 percel a leves folforrasa utan rakjuk bele, a konzervet csak akkor,

ha a krumpli mar majdnem teljesen puha. Amit a krumplink megpuhult, beletesszuk a tesztat, majd kb. 2 perc mulva a tejfollel, amibe elozoleg ne'mi lisztet kevertunk behabarjuk.Mivel dupla mennyisegu leveskockat hasznaltunk, sozni nem kell!

Gyümölcsleves 3-4 személyre

50-70 dkg gyümölcs

2 dl tejföl

2 evőkanál cukor

fahéj

liszt

Egy-másfél liter vizet forralj fel a cukorral, fahéjjal és egy csipet sóval. Tedd bele a megmosott gyümölcsöt (meggyet, cseresznyét, szilvát, feldarabolt körtét, almát), s forrald

fel újra. A tejfölből két teáskanál liszttel készíts habarást, add hozzá, majd újra forrald össze. Lehűtve tálald. Ha tiszta meggylevest készítesz, akkor tegyél bele bőven vaníliát is - megéri.

Hagymaleves

Hozzávalók:

3 fej hagyma,

4 evőkanál olaj,

3 evőkanál liszt,

só,

2 dl tejfel,

5 dkg reszelt sajt.

A hagymát olajon üvegesre pároljuk, meghintjük liszttel, megsózzuk, s rövid ideig főzzük. Összekeverjük a tejföllel, s pirított zsemlekockával és reszelt sajttal tálaljuk.

Hamis Gulyásleves

Hozzávalók:

50 dkg burgonya,

25 dkg vegyes leveszöldség,

5 dkg füstölt szalonna,

1 fej vöröshagyma,

1 evokanál piros fuszerpaprika,

2 marhahúsleveskocka,

1 gerezd fokhagyma,

ízlés szerint só,

késhegynyi orölt köménymag,

a csipetkéhez 1 tojás és 2 evokanál liszt.

A burgonyát meghámozzuk, és egyforma kis kockákra vágjuk. A zöldséget tisztítás után ugyancsak egyforma kis kockákra aprítjuk. A vöröshagymát hámozás után finomra összevágjuk. A füstölt szalonnát nagyon apróra metéljük, majd folytonos kevergetés közben a zsírját kiolvasztjuk. Ezután rátesszük a hagymát, és ugyancsak kevergetve, üvegesre pirítjuk. A tuzrol lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 2 evokanál vizet. Ezután a tuzre visszatesszük, rádobjuk a zöldséget és a burgonyakockákat, majd ismét kevergetve, pár percig pirítjuk. Felöntjük kétliternyi vízzel. Beletesszük a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát és a köménymagot. Felforraljuk. Ha a húsleveskocka elolvadt alében,megsózzuk. Vigyázzunk, mert a leveskocka sós! A burgonyát és a zöldséget lassú tuzön puhára fozzük.

Közben elkészítjük a csipetkét: a tojáshoz annyi lisztet keverünk (víz nélkül), hogy kemény tésztát kapjunk. A már megfott levesbe belefozzük a parányi, kézzel tépkedett tésztadarabkákat.

Hamis palócleves

Kevés zsíron fél fej finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk.Közben személyenként 10 dkg sertés apróhúst kis kockára vágunk, majd megpároljuk a hagymás zsírban. Sózzuk, tegyünk mellé babérlevelet és néhány szem köménymagot, kevés pirospaprikát. Ezalatt kockákra burgonyát és zöldbabot külön-külön puhára főzünk, majd mikor megfőttek, levükkel együtt a húshoz adjuk, de ügyelünk rá hogy levesünk ne legyen hígabb, mint a bográcsgulyás.

Tálalás előtt forraljuk át kevés liszttel elkevert tejföllel.

Jeges citromleves

Hozzávalók:

4 dl kefír,

3 dl tej,

1 citrom leve,

 
Kutya-Macska névnap
 
Világóra
 
Névnap

 

 
Szuperrádiók
Kódja: Szuper Rádiók! By hitetlen
 
Lávalámpa



Create a Lava Lamp

 
Számolgató
Indulás: 2007-07-17
 
Eb évek
 
Budapest
Fővárosunk most: 
 
Keresgélő

Google

 
Kínai állatjegyek

Kínai állatjegyek!
Kiváncsi vagy milyen állat jegyében születtél a Kínai horoszkóp szerint?
Ha igen,akkor csak ird be mikor születtél:. Pl: "1994"


 
Receptek
 

Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!