Vargabéles 4-6 személyre
1 csomag réteslap
30 dkg finommetélt
50 dkg félzsíros tehéntúró
4 db tojás
10 dkg margarin
20 dkg porcukor
3 dkg mazsola
5 dl tejföl
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
Az áttört túrót keverd el a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral, a porcukor háromnegyedével, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal és a megmosott mazsolával. Add hozzá a kifőzött, leszűrt finommetéltet. A tojások fehérjét verd kemény habbá és óvatos keverés mellet ezt is add a masszához. Egy magasszélű tepsit kenj ki olvasztott margarinnal és béleld ki az egyik réteg réteslappal. Terítsd el benne a tölteléket, majd fedd le a réteslap maradékával. A tetejét kend meg margarinnal és mérsékelt tűzön süsd pirosra. Nagy kockákra vágva, a maradék porcukorral megszórva tálald.
Ha nincs réteslapod, akkor az is megfelel, ha a kikent tepsit meghinted zsemlemorzsával.
Alma mézkéregben
Hozzávalók:
1/2 dl apróra vágott datolya, 1/2 dl méz, 2 evőkanál durvára darált (pekán/hikori) dió, 2 teáskanál reszelt citromhéj, 1 dl Graham kenyérmorzsa (vagy zsemlemorzsa), 1 teáskanál fahéj, 6 db közepes, savanykás alma, 1 dl olvasztott vaj, 2 dl méz.
Vegyük a fél deci mézet először, ehhez keverjük a datolyát, a diót és a citromhéjat. Keverjük össze a morzsát és a fahéjat is. Fúrjuk ki a magházat az almákból, majd mindegyik alma felső harmadát hámozzuk meg. Tegyük őket egy megfelelő méretű (kb. 25x15x5 cm-es) tűzálló tálba. A datolyás tölteléket töltsük a magházak helyére, majd a maradék vajat és a mézet kanalazzuk az almákra. 200° C-os sütőben süssük őket kb. 30 percig (vagy amíg meg nem puhulnak - ezt a beléjük szúrt vékony késsel vagy tűvel ellenőrizhetjük). A sütés során 8-10 percenként öntözgessük az almákat a tál alján összegyűlt olvadt mézzel. Forrón tálaljuk.
Alma töltve turóval vagy rizzsel
Hozzávalók:
5 db alma
Turótöltelékhez:
25 dkg turó,
1/2 cs. vaniliascukor,
4 dkg cukor,
1 tojás,
2 dkg vaj,
rizstöltelékhez:
20 dkg rizs,
4 dl tej,
4 dkg cukor,
1/2 cs. vaniliáscukor
1 tojás
Az almákat meghámozzuk, tetejét levágjuk, a magházat
eltávolítjuk és megtöltjük turótöltelékkel. Ráhejezzük a
levágott karikát. Fóliát helyezünk a tepsibe és lassu
tűznél sütjük. A turótölteléket 25 dkg turóból, 1/2 cs.
vaniliáscukorból, 4 dkg cukorból, 2 dkg vajból, 1 db
tojásból + 1 tojás felvert habjából krémet készítünk, és
ezt tesszük az almába. A rizstölteléket 20 dkg rizsből,
4 dl tejjel, 4 dkg cukorral, 1/2 vaniliás cukorral
tejberiszt készítünk, hozzáadunk 1 tojássárgáját és 1
tojásfehérjét habbá verve.
Almás sült metélt
Hozzávalók:
20 dkg vékony metélt (száraztészta),
3 közepes nagyságú alma,
15 dkg sárgabarack-lekvár,
2 tojás,
2 dl tejföl,
5 dkg vaj vagy margarin,
1 mokkáskanál orölt fahéj,
ízlés szerint cukor (vagy méz),
a tészta fozéséhez só,
a tepsi kenéséhez 2 dkg vaj és 1 evokanál liszt.
A tésztát a szokásos módon, forrásban lévo sós vízbe
téve megfozzük, majd melegen vízzel leöblítve,
lecsöpögtetjük. Az olvasztott vajra téve alaposan
összekeverjük. Amíg a tészta fo, az almákat megmossuk,
meghámozzuk, és kicsumázzuk, majd nagy lyukú reszelon
lereszeljük. A tojássárgákat 2 evokanál cukorral (vagy
mézzel) kikeverjük. A felét félretesszük. A másik
feléhez fokozatosan hozzáadjuk a sárgabaracklekvárt. A
fahéjjal ízesítve ezután belekeverjük a reszelt almát.
(Az almát nem kell kicsavarni!) A fott tésztát
összekeverjük az almás masszával, és egy kikent, kisebb
tepsibe simítjuk. A tojások fehérjébol kemény habot
verünk, amit lazán összeforgatunk a tejföllel és a
félretett, tojássárgás cukorral. A tészta tetejére
simítjuk a tejfölös habot, és az elomelegített forró
sütoben közepes lángon 20-25 percig sütjük. Kockákra
vágva, nyers almaszeletekkel tálaljuk.
Almástorta (kitűnő ebédsütemény)
35 deka lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral, 18 deka vajjal, 2 egész tojással és 15 deka cukorral deszkán összegyúrunk. A tészta felét vajazott tortaformába téve, szépen kibéleljük egészen a felső széléig. Külön készítünk 1 kg vékony szeletekre vágott almából 20 deka cukorral, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 10 deka mazsolával és késhegynyi fahéjjal tölteléket, melyet három részre osztva, a tésztával bélelt formába rakunk. Minden almás rétegre egy-egy tésztalapot, széleiket mindig az oldaltésztához nyomogatva. Forró sütőben tejesen átsütjük és a formából kivéve, vanilincukorral bőven behintjük. Legcélszerűbb széjjelnyitható formát használni, mert ebből könnyen és szépen kivehető a sütemény.
Ananászfelfújt
Hozzávalók:
50 gr margarin,
25 gr méz,
20 dkg sovány krémsajt,
1 tojás,
25 gr őrőlt mandula,
25 gr rizsliszt,
1 kávéskanál reszelt narancshéj,
37,5 dkg friss ananász
Ez a könnyű krémes gyümölcspuding sovány sajttal,
mandulával és tojással készül. A krémjast sütéshez
kiváló, de alacsony zsírtartalma miatt száraz lehet. Méz
helyett használhatunk datolyapépet is , hogy csökentsük
a cukortartalmat. A margarint habosra keverjük a mezzel.
Fokozatosan hozzáadjuk a krémsajtot és a tojás sárgáját.
Belekeverjük a mandulát, a rizslisztet és a
narancshéjat. Az a nanászt apróra vágjuk, és azt is
hozzáadjuk. A tojás fehérjét fölverjük, és óvatosan
beleforgatjuk az ananászos keverékbe. Kikenünk egy 15 cm
átmérőjű gyűrűs formát, amelynek aljára mintás alsó
lapot kapcsolunk. Beleöntjük a masszát, és előmelegített
sütőben 190 fokon 50 percig sütjük. Hagyjuk egy kicsit
kihülni, majd hűtőbe tesszük. Joghurttal leöntve,
hidegen tálaljuk.
Vaníliás felfújt (igen ízletes)
10 darab puha kiflit egy liter tejben, melyhez 1 csomag Váncza-vanilincukrot és 5 deka tisztított mazsolát adtunk, megáztatunk, azután a kiflikről a tejet leöntve, formába rakjuk. A leöntött tejjel elkeverünk 15 deka cukrot és 2 egész tojást, majd a kiflikre öntve, meleg sütőbe tesszük, és szép sárgára sütjük. Süthetjük magasabb oldalú, tűzálló cserépedényben is, így kiborítás után közvetlen az edénnyel tálalhatjuk. Kevés langyos vízzel hígított baracklekvárral melegen szolgáljuk fel.
Túrópuding málna ízzel
Hozzávalók: 2 db zsemle, 1 dl tej, 25 dkg túró, 3 dkg búzadara, 5 dkg
cukor, 1 cs. vaníliáscukor, citromhéj.
A meghámozott zsemlét tejbe áztatjuk, kicsavarjuk, és a túróval együtt
áttörjük. A vajat, a tojássárgájával, és a cukorral simára keverjük,
vaníliáscukorral, és citrom-héjjal ízesítjük, majd hozzádolgozzuk a túrót,
és a búzadarát, felvert tojáshabbal lazítjuk. A formát kivajazzuk és
meghintjük porcukorral. A masszát a formába helyezzük és sütőben, vízgőzbe
állítva kb. 25-40 percig sutjuk. Málna ízzel leöntve kínáljuk.
Tejszínhabos rizs
Hozzávalók:
1/2 kg rizs, 1 liter tej, 1/2 csomag margarin, 2 csomag vaníliás cukor, cukor (ízlés szerint), 2 tojás sárgája, 2 pohár tejszín (hozzá 2 evőkanál porcukor), gyümölcs, eper dzsem, mazsola, rum.
A rizst, annyi vízben, ami ellepi, előfőzöm, arra ráöntöm a tejet, puhára főzöm (ne legyen leveses). Hozzáadom a vaníliás cukrot, a margarint, és ízlés szerint cukrot. Ha kész leveszem, és 1-2 tojássárgáját belekeverek. (Az 1 liter tejből kb. 1/2 dl-t félrerakni, hidegen és abba belekeverni a tojássárgáját, így nem ugrik össze). Hagyom kihűlni. Felverek 2 pohár tejszint (2 evőkanál porcukorral) jó keményre. Az üveg tálba rakok egy sor rizst egy sor gyümölcsöt és arra rakok tejszint és esetleg eper dzsemet, vagy rumba áztatott mazsolát. Tejszín kerül a tetejére, meggyel díszítjük. Hidegen tálaljuk.
Tejbegríz
tej
búzadara
cukor
Végy egy duplafalú tejforralót, s abban kevés cukorral tedd fel a tűzre a tej bő kétharmadát. Ha forrni kezd, lazán szórd bele az egész grízt, s közben keverd, hogy ne csomósodjon. (A teljes tejmennyiség minden félliterjére körülbelül 4 púpozott evőkanálnyi darát számolj.) Amikor a gríz megfőtt - vagyis a szemcséi áttetszővé váltak - a maradék tejet lassan keverd hozzá; így állíthatod be, hogy se túl sűrű, se túl híg ne legyen.
A tejbegríz ízesítésének csak a fantázia szabhat határt, a kakaópor, a lekvárok, a csokoládéreszelék, a kompótok és a frissebb gyümülcsök mind-mind beváltak.
Szilvás krumpli 4 személyre
80 dkg burgonya
maréknyi aszalt szilva
5 dkg vaj
hagymamártás
paradicsom
petrezselyem
só
A meghámozott krumplit vágd kis kockákra, forró vajon pirítsd
aranysárgára, s sózd meg. A néhány órára beáztatott és kimagozott
aszalt szilvát egy tűzálló tálban keverd a burgonyához. Az egészet
öntsd le bőven hagymamártással, és egy negyed órára tedd a forró
sütőbe. A tálalásnál szórd meg apróra vágott petrezselyemmel, és
nyers paradicsomot adj mellé.
"Háromféle édesség" (kitűnő ebédsütemény)
50 deka lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral, azután 25 deka porcukorral, 25 deka zsírral, 2 egész tojással, 1 tojás sárgájával és 1 csomag Váncza-vanilincukorral összegyúrjuk. A tészta felével nagyobb vajazott tortaformát kibélelünk, majd háromféle töltelékkel töltjük: 1) 1/2 kg darált mákból vanilincukorral édesített tejjel sűrű tölteléket készítünk; 2) baracklekvár és a harmadiknak 20 deka darált dióból vanilincukrozott tejjel főtt tölteléket készítünk. Minden töltelékréteget egy-egy tésztaréteggel fedünk be. Közepes tűznél jól átsütjük. Dísztálra kiborítva tálaljuk és vanilin-szórócukorral bőven hintjük.
Gyümölcsös rizsfelfújt
Hozzávalók: 15 dkg rizs, 15 dkg cukor, fel liter tej, 3 tojás, 50 dkg
gyümölcs vagy kompot, 1 púpozott ék. kakaó, 3 dkg vaj, só, fahéj.
A megmosott rizst annyi vízzel, amennyi ellepi, feltesszük főni, egy kicsit
megsózzuk, majd ha a vizet magába szívta, rá öntjük a tejet, közékeverjük a
vajat. Egész kis lángon addig főzzük, míg a tejet a rizs magába nem szívta.
A tojás sárgájukat, 20 dkg cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojások keményre
vert habját, s óvatosan beleforgatjuk a teljesen kihullt tejberizst. A massza
felet kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba ontjuk, rásimítjuk
a gyümölcsöt, megszórjuk cukorral és fa-héjjal. A maradék rizst a kakaóval
összekeverjük, és a gyümölcsre terítjük. Közepesen meleg sütőben, kb. 35-40
percig sutjuk. Málnaszörppel vagy hígított baracklekvárral kínáljuk.
Diós gombóc
Hozzávalók:
50 gr dió,
50 gr korpás zsemlemorzsa,
250 gr tehéntúró,
2 evőkanál búzadara,
1 zúzott fokhagymagerezd,
2 evőkanál finomra vágott friss bazsalikom,
1 felvert tojás,
feketebors,
Finom porrá őrőljük a diót és a zsemlemorzsát,
belekeverjük a hozzávalókat és megsózzuk. Felforralunk
egy nagy fazék sós vizet, és kis lángon forrásban
tartjuk. A tésztából kis gombócokat formálunk, és sós
vízben 3-4 percig főzzük. Négy-öt gombócnál többet ne
tegyünk egyszerre a fazékba. Ha feljöttek a víz
felszínére, szűrőkanállal kiszedjük és melegen tartjuk
őket, míg a többi gombóc is elkészül. Kikent tűzálló
edénybe rakjuk a gombócokat, tetejüket megszórjuk
reszelt sajttal és grillben 3-4 percig, vagy
előmelegített sütőben 200 fokon( gázsütő 6-os fokozat)
5-7 percig sütjük. forrón tálaljuk.
Jó étvágyat minden ételhez!!!
|