...:::D a v e w e b:::...
Köszöntő

.

 

 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Legendák, misztikus
 
A hét képei
 
Horoszkóp
 
Vendégkönyv
 
Humor
 
Időjárás
Magyarország időjárása
A részletekért klikk a képre.
 
Köretek

Algíri krumpli

Hozzávalók 4-5 személyre:

60 dkg burgonya,

6 tojás,

60 dkg gesztenyemassza,

15 dkg vaj,

liszt,

A meghámozott krumplit főzd meg sós vízben, alaposan szűrd le, törd át, hagyd kihűlni, keverd hozzá két tojás sárgáját és a gesztenyemasszát, s adj hozzá kevés sót. (A maradék fehérjét a többi tojással és egy kis sóval habard össze, s tedd félre.)

A jól kikevert masszát (lisztezett deszkán) nyújtsd ki körülbelül egy centi vastagra, s nagy pogácsaszaggatóval vagy egy pohár szájával vágj belőle korongokat. A tésztadarabokat forgasd lisztbe, majd mártsd meg az elhabart tojásban, s vajon süsd meg mindkét oldalukat.

Alufóliás burgonya

Hozzávalók:

12 szem egyforma, közepes nagyságú- burgonya,

10 dkg vaj,

10 dkg reszelt sajt,

2 dl tejföl,

1 kis csomó újhagyma,

vagy kevés re-szelt vöröshagyma,

só.

A burgonyákat kefével, váltott vízben alaposan megtisztítjuk, és egyenként alufóliába csomagolva, a sütőben kb. egy óráig sütjük.: előzőleg elkészítjük a mártást: a jó puha vajat a sajttal meg a tejföllel habosra keverjük, és finomra vágott újhagymával vagy reszelt vöröshagymával meg sóval ízesítjük. A mártást jégbe hűtjük, és külön tálkában adjuk a fóliába csomagolt sült burgonyához, hogy ki - ki ; ízlésének megfelelő mennyiségű mártást rakjon a kicsomagolt és kettévágott krumplijára.

Alufóliás sárgarépa

Hozzávalók:

1 kg zsenge, tavaszi sárgarépa,

S dkg vaj,

só,

csipetnyi ~ szelt szerecsendió.

A répát megtisztítjuk, ha vékony, egészben hagyjuk, ha vastagabb hosszában ketté vagy négyfelé vágjuk. Kivajazott tűzálló tálra párhuzamosan ráfektetjük a répákat, és megsózzuk, csipetnyi reszelt szerecsendióval meghintjük. Végül rámorzsoljuk a maradék vajat, és a tál alufóliával szorosan lezárva, a forró sütőbe toljuk. Kb. 20 percig sütjük, ezalatt a répa szépen megpuhul a saját levében.

Ananászos savanyúkáposzta

HOZZÁVALÓK: 60 dkg savanyúkáposzta, só, néhány szem fekete

bors,néhámy szem borókabogyó, 1 babérlevél, 2 evőkanál

pecsenyelé, 1 nagy fej hagyma, 1 dcl olaj, egy öntetnyi ecet

1.5 dcl marhahúsleves, 4 evőkanál száraz könnyű fehérbor,

1 doboz ananász konzerv

A káposztát hideg vízben átmossuk és szitán jól lecsöpögtetjük és kinyomkodjuk, majd néhányszor késsel átvagdossuk.A hagymást tisztitása után félbe majd csikokra vágjuk;az ananászt lecsepegtetjük ha nem darabos akkor össze vágjukEgy nagy edényben felforrositjuk az olajat és világosrapiritjuk benne a hagymát, meglocsoljuk egy öntetnyi ecettel, majd felöntjük a pecsenyelével, a levessel és a borral;hozzáadjuk a káposztát, a borókabogyót, a borsót a sót és a babérlevelet, majd gyakori keverés mellett, kis lángon kb fél óra alatt puhára főzzűk, ezután beleteszük az ananászdarabokat és néhány percig még együtt pároljuk.

Az ananászos káposzta nagyon finom sertés- száranyas-és vadsültekhez egyaránt.

Angolos burgonya

Hozzávalók:

1 kg apró szemű burgonya,

só,

5 dkg vaj.

A burgonyát meghámozzuk, és sós vízben, egészben megfőzzük. Ez-után leszűrjük, a krumplit forró tálra tesszük, és megforrósított, de nem barna vajjal leöntjük. Lehet a tetejére összevagdalt petrezselyem-zöldet is hinteni.

Aszalt szilva rizzsel

Hozzávalók:

2 csésze rizs,

1 csésze aszalt szilva,

1 kanál zsír,

só,

cukor,

citromhéj.

A szilvát cukros vízben főni tesszük, majd amikor félig kész, hozzáadjuk a rizst, a zsírt, sózzuk, ízlés szerint kevés citromhéjjal ízesítjük. Lassú tűzön megfelelő állagura főzzük.

Aszaltszilvás pároltrizs

15-20 dkg aszalt szilvát pár órával (vagy egy éjszakára) hideg vízben áztatunk, majd kimagozzuk (ha magvas volt), és félbe vagy negyedekbe vágjuk.

Egy csészényi (kb. 2,5-3 dl-es) jázmin rizst pici olajon megfuttatunk, majd felöntjük 2-2,5 csészényi forró húslevessel (vagy vízben felodott 2 db erőleveskockával), hozzáadjuk a szilvát és 15-20 perc alatt - nagyon kis lángon - készre pároljuk, közben keverni nem

szükséges.Egy kis pihentetés után csészébe tömörítve, és a tányérra borítva, petrezselyemmel megszórva tálalhatjuk.Eredetileg ezt a köretet fűszeres, grillezett csirkemellel, gombamártással és ráolvasztott/sütött sajttal ettem.

Bácskai gombás rizs 3-4 személyre

25 dkg rizs

15 dkg gomba

4 zöldpaprika

2 paradicsom

1 fej vöröshagyma

zsír vagy vaj

pirospaprika

majoranna

bors

Adhatsz hozzá sült szalonnát is.

Az apróra vágott hagymát kevés forró zsiradékon pirítsd sárgára, szórd meg pirospaprikával és add hozzá a megtisztított és apróra vágott gombát, a meghámozott és felkockázott paradicsomot, a felkarikázott zöldpaprikát, s az egészet párold néhány percig. Akkor a leöblített, leszűrt rizst add a zöldséghez, tegyél bele majorannát, sózd, borsozd, öntsd fel 6 dl vízzel és az ételt párold puhára.

Borbarát burgonya 4 személyre

80 dkg burgonya

1,5 dl száraz fehér bor

4 dkg vaj

1 közepes hagyma

petrezselyem

bors

A héjában főtt krumplit hámozd meg, karikázd fel és rakd le egy kivajazott tűzálló tálba. A hagymát vágd finomra és fonnyaszd meg a vajon, majd sózd, borsozd, szórd meg aprított petrezselyemmel, öntsd rá a bort, végül forrald fel és ezt a lét locsold a krumplira.

Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön süsd, amíg a burgonya megpirul.

Bostoni burgonya

Hozzávalók:

1 kg burgonyából készült burgonyapüré,

fél fej vöröshagyma,

2 tojás,

S dkg vaj,

kevés pirospaprika.

A burgonyapürét (amely lehet maradék is) a reszelt hagymával meg a tojásokkal habverővel jól kikeverjük, és alaposan kivajazott tűzálló tálba öntjük. A tetejére olvasztott vajat locsolunk, pirospaprikával meghintjük, és a sütőben a tetejére kérget sütünk.

Burgonyafánk

Tíz deka héjában főtt krumplit meghámozunk, alaposan összetörjük (legjobb szitán), és összegyúrjuk

70 dkg liszttel,

1 tojással,

1 evőkanál olajjal,

1-2 csapott teáskanál sóval,

2 dl tejjel, és

2 dkg élesztővel, amit 1 dl langyos tejjel 1 kávéskanál cukorral kovászoltunk, és liszttel meghintett gyúródeszkán kb 1 cm vastagra nyújtjuk, majd pohárralpogácsákat szaggatunk belőle.

A korongokat lisztezett tálcára rakjuk, letakarjuk és ismét kétszeresére kelesztjük.

A fánkokat több részletben, mérsékelten forró (180 fokos) bő olajba tesszük, fedő alatt 2-3 percig sütjük, majd megfordítjuk és fedő nélkül szintén 2-3 perc alatt készre sütjük.

Sültekhez, főleg vadételekhez finom köret.

Burgonyagombóc húsok mellé

Hozzávalók:

1 kg burgonya

10 skf búzadara

5 dl tej

petrezselyem, só. bors, szerecsendió

A tejet felforraljuk, sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, beleöntjük a búzadarát és a megtisztított nyersen lereszelt burgonyát.

Jól összedolgozzuk, ha szükséges, utánízesítjük és vizes kézzel gombócokat formázunk.

Sós, forró vízben kifőzzük, leszűrjük és megforgatjuk az apróra vagdalt petrezselyemben. A megpuhult pörkölt mellé tálaljuk, csípős csalamádét kínáljunk hozzá.

Burgonyakrokett

Harminc deka héjában főtt krumplit meghámozunk, alaposan összetörjük (legjobb szitán), és összekeverjük

12 dkg rétesliszttel,

2 tojás sárgájával,

sóval,

szerecsendióval,

és liszttel meghintett gyúródeszkán pogácsákat szaggatunk vagy hengereket formázunk belőle.

Tojásba és zsemlemorzsába mártva panírozzuk, majd forró zsírban kisütjük.

Vigyázzunk, nem szabad lassan sütni, mert sok zsiradékot képes felszívni! Sültekhez finom köret.

Burgonyapüré

Hozzávalók:

1 kg szétfővőfajta burgonya,

5 dkg vaj,

tej,

só.

A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük, Leszűrjük, majd áttörjük, és annyi - vajjal elkevert - forró tejbe öntjük, amennyit felvesz (részben ízlésünktől függ, hogy milyen sűrűn szeretjük a burgonyapürét, részben a burgonya minőségétől, hogy mennyit vesz fel}. Ha a főzővíz nem volt elég sós, utánasózzuk. Kitűnő, habos lesz a burgonyapürénk, ha a burgonyát habverővel a tejben 1-2 percig verjük.

Burgonyapüré 2

Hozzávalók:

3 kg burgonya,

1 l tej,

10 dkg vaj,

ízlés szerint só

A burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszürjük, még forrón szitán áttörjük. Így kapjuk a burgonyapelyhet. Az áttörést úgy végezzük, hogy a burgonyapehely azonnal egy acél habüstbe, vagy más, a kikeverésnek megfelelő edénybe kerüljön. Hozzáadjuk a tej felét és a vajat. Acél habverővel habosra keverjük, majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tej másik felét. A hozzáadott tej mennyisége mindíg a burgonya minőségétől függ. Esetenként nincs szükség az összes tejre, mert a burgonya magas víztartalmú. Így a burgonyapuré kevesebb tejjel is megfelelő sürűséggű lesz. A kész burgonyapüré kanállal könnyen formázható, habszerű, hófehér színű, nem folyik. A burgonyapürét sóval ízesítjük, majd

vízfürdőbe helyezzük. Tetejére vajdarabkákat morzsolunk, vagy egy kevés meleg tejet öntünk, hogy ne bőrősödjön. A burgonyapürét forrón, előmelegített tálra tálaljuk. A burgonyapürét angolos bélszínhez, vajas borjúszelethez, kímélő étrendekhez adhatjuk.

Burgonyás knédli forró krumpliból

Hozzávalók:

80 dkg forró krumpli

40 dkg dara

10 dkg zsír

szalonna vagy vaj

1-2 tojás vagy csak a sárgája

fél kanálnyi só

(pirított zsemlekockák)

Elkészítési módja:

A gyúródeszkára szórjuk a darát és bele az áttört forró burgonyát. Hozzáadjuk a tojást, a sót és összedolgozzuk tésztává. A tésztához adhatunk pirított zsemlekockákat is. Kis kerek gombócokat formázunk és kb. 15 percig főzzük őket. A kifőtt gombócokat kivesszük, szétrakjuk, vajjal, szalonnával vagy zsírral megkenjük (megszórhatjuk pirított

zsemlemorzsával) és párolt káposztával húshoz adjuk körítésként.Ugyanebből a tésztából nagyon finom a gyümölccsel töltött gombóc.

Dinsztelt káposzta

A káposztát (vöröse vagy fehéret, mindegy), a lehető legvékonyabbra felszeletelem, vagy káposztareszelőn legyalulom.

A megfelelő méretű lábosban zsír hevítek (Kb.. egy evőkanállal) és ebben megforgatom a káposztát és megsózva, enyhén megcukrozva és egy kávéskanál őrölt köménnyel megszórva, lefedve, takarék lángon párolom.

Amikor félig megpuhult, akkor két nagy, meghámozott almát reszelek bele. Ha szükséges tovább sózhatod, és egy kanál cukrot is tehetsz ekkor bele ízlés szerint.

A továbbiakban kevergetve, fedő alatt tovább párolom. Amikor 95 %-ban megpuhult, ízlés szerint ecettel savanyítandó.

Az almától különleges telt íze lesz (de aki nem szereti el is hagyható belőle).

Fincsi krumpli

A dietetikus véleménye:

Érdekes alternatívája az olajban sült burgonyának. Lehet, hogy nem sokkal kevesebb az energiatartalma, de ízletesebb és egészségesebb annál.

Hozzávalók:

4-5 burgonya

1 főzőtejszín

3 gerezd fokhagyma

szerecsendió

kevés olívaolaj

Elkészítése:

Tisztítsuk meg, és szeleteljük fel vékonyra a burgonyát. A tál aljába öntsünk kevés olívaolajat, és tegyük rá a szeleteket. Keverjük össze a tejszínt a szétnyomott fokhagymával, sóval és szerecsendióval, és öntsük a burgonya tetejére. Takarjuk le alufóliával és süssük, amíg puha nem lesz.

Köretként is remek, de önmagában is megállja a helyét!

Fitness saláta

4 főre

jégsaláta 1 fej

sonka 40 dkg

brokkoli 1 fej

sárgarépa 1 db közepes

fürjtojás 16 db

szerecsendió, só

Öntethez: olivaolaj 1 dl fél citrom leve bazsalikom

balzsamecet 0,5 dl

elkészítés:

A brokkolit megsózzuk és szerecsendióval ízesítjük, majd gőz fölött pár percig gőzöljük. A sonkát vékony szeletekre vágjuk, a fürjtojást sós vízben megfőzzük és megpucoljuk. A répát megtisztítjuk és lereszeljük. Az öntet hozzávalóit egy kis üvegben jól összerázzuk.

A tányérra ráhelyezzük a jégsaláta darabjait, majd a megpucolt, megreszelt zöldségeket és öntettel jó alaposan meglocsoljuk.

Francia burgonya

Hozzávalók:

1 kg burgonya,

2 dl tejföl,

1 tojássárgája,

1 evőkanál olaj,

3 dkg vaj,

só.

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, és mély kiolajozott tűzálló tálba öntjük. Megsózzuk, a tojássárgájával el-kevert tejföllel leöntjük, tetejére morzsoljuk a vajat, és a sütőben ad-dig sütjük, amíg a tejfölt magába nem szívta, és a teteje szépen meg nem pirult.

Galuska

Hozzávalók:

80 dkg liszt,

20 dkg zsír,

3 db tojás,

javasolt folyadékmennyiség 0,4 l

ízlés szerint só

Először is sós vizet forralunk. Összeállítjuk a galuskatésztát. A tojásokat keverőtálba felütjük. Egy kevés vizet és sót adunk hozzá. Ezután hozzáadjuk a szitált lisztet. A galuskatésztát fakanállal keverjük össze. Amikor a tojás és a víz keveréke egyneművé vált a liszttel, akkor a galuskatészta elkészült. A galuskatésztát az erre szolgaló szaggatóval a forrasban lévő vízbe szaggatjuk. A készre főtt galuskákat leszürjük, alaposan leöblítjük és lecsepegtetjük.

Megfelelő méretű lábasban zsírt melegítünk. Belekeverjük a galuskát, sózzuk, és átforgatjuk. Azonnal , forrón, előmelegített tálra rakjuk. Sokféle ételhez, így paprikáshoz, pörkölthöz tálalhatjuk körítésként. Önnálló ételként tojásos galuskát készíthetünk belőle.

Genovai rizottó 4 személyre

40 dkg rizs

10 dkg paradicsompüré

3 dkg vaj

6 dkg juhsajt

5 dkg mandula

3 evőkanál olaj

3 gerezd fokhagyma

bazsalikom

Vágd apróra a fokhagymát, a mandulát, a bazsalikomot és jól keverd el az olajjal. A sajtot reszeld le. A sűrített paradicsomhoz adj 9 dl vizet, sózd meg és ebben a lében főzd puhára a rizst. Végül a forró rizshez keverd hozzá a vajat, az olajos-fűszeres vagdalékot és a reszelt sajtot. Lajos Mari mandula helyett fenyőmaggal csinálja.

Gézen gőzölt gombóc (knédli)

4-6 személyre

Hozzávalók:

60 dkg liszt

2,5 dl tej

2 tojássárga

2 dkg vaj

3 dkg élesztő

1-3 dkg porcukor *

Az élesztőt 1/2 dl tejjel és 1 dkg porcukorral futtasd fel, majd a maradék tej, a liszt, a tojássárgák, a vaj (és az esetleges maradék cukor), illetve - szükség szerinti mennyiségű - víz hozzáadásával gyúrj tésztát. Keleszd meg, majd nyújtsd 1-2 cm vékonyra. A tésztát úgy vágd fel, hogy a darabokból cca. 4 cm átmérőjű gombócokat formálhass. Végül azokat lobogó víz felett főzd 10 percig. Ehhez egy magasabb edényt tölts meg egyharmadáig vízzel, majd fedd le egy dupla gézréteggel. (Ezt jó szorosan kösd is körül az edény külsején egy spárgával. A géznek annyira kell lazának maradnia, hogy amikor ráhelyezted a gombócokat kényelmesen le tudd fedni a lábast.) Amikor a víz felforrt, a gombócokat helyezd szellősen a gézre (vigyázz, fövés közben kb. a másfélszeresükre híznak), s takard le az edényt. Félidőben, azaz 5 perc múlva fordítsd meg a knédliket, hogy egyenletesen főjenek.

* A cukor és a só mennyisége attól függ, hogy a gombócokat mire szánjuk: sósan, köretnek vagy édesen, desszertként tálaljuk?

Gombakotlett .

30 dkg gomba

1 kis fej vöröshagyma

2 zsemle

3 tojás

tej

zsír vagy vaj

zsemlemorzsa

5-6 szál petrezselyem

liszt

bors

A megtisztított gombát vágd vékony szeletekre, s a lereszelt hagymával, az apróra vágott petrezselyemmel egy kanál zsiradékon párold puhára. A zsemléket áztasd tejbe, csavard ki, adj hozzá két tojást, sózd, borsozd és dolgozd össze a párolt gombával. A masszából formázz lepényeket, azokat forgasd lisztbe, majd elhabart tojásba, végül zsemlemorzsába, és forró zsiradékon

mindkét oldalukat süsd pirosra.Pelle Józsefné krumplipürét vagy párolt rizst és fejes salátát

ajánl hozzá.

Gombaropogós

Hozzávalók:

40 dkg gomba

1 fej hagyma

8 dkg liszt

1 dl tej

2 tojás sárgája só, bors zsemlemorzsa olaj a kisütéshez

A tisztított, jól megmosott gombát apróra vágom. Négy evőkanál olajon megfonnyasztom a hagymát és fedő alatt megpárolom rajta a gombát. Izlés szerint sózom és borsozom. Ha zsírjára sült 2 evőkanál liszttel megszórom, és pár percnyi pirítás után hozzáadok 1 dl tejet. Gyakori kevergetés mellett addig főzöm, míg el nem válik az edény falától. Ekkor kihűtöm, és

hozzákeverem a tojások sárgáját. Ujjnyi darabokat formázok belőle és zsemlemorzsában megforgatom, majd bő olajban kisütöm.

Gombás rizs

Hozzávalók:

60 dkg rizs,

10 dkg zsír,

5 dkg vöröshagyma,

20 dkg gomba,

5 gramm törött bors,

1 csomó petrezselyemzöld,

ízlés szerint só

A megtisztított, többször váltott vízben megmosott gombát leszárítjuk. Apró kockákra vágjuk. Serpenyőben vajat melegítünk. Belerakjuk a gombát. Sóval ízesítjuk, törött borssal , finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. Puhára pároljuk. A gombát a kész párolt rizshez keverjük. A párolt rizshez hasonló módon tálaljuk. Párizsi körítéshez adjuk.

Gőzgombóc meggykompóttal

Hozzávalók 6 személyre:

a gombóchoz:

50 dkg liszt

kb. 10 dkg cukor

7,5 dkg vaj vagy főzőmargarin

4,5 dl tej,

2 dkg élesztő

1 citrom

a kompóthoz:

1 üveg (720 ml) meggybefőtt 1 kis rúd fahéj

1 evőkanál étkezési keményítő

szóráshoz:

őrölt fahéj porcukor

Elkészítés:

Mikrohullámú sütőben 600 watton 1 perc alatt felolvasztunk 5 dkg vajat,elkeverjük 2,5 dl tejjel és a szétmorzsolt élesztővel. A citromot jólmegmossuk, egyik feléről lereszeljük a héját, és 5 dkg cukorral együtt a vajas-élesztős tejhez adjuk. Robotgéppel apránként összedolgozzuk a liszteta többi hozzávalóval. Lefedjük, és 2 percig 180 watton melegítjük.A tésztát a kikapcsolt készülékben még 15 percig kelesztjük.Közben a meggyet lecsepegtetjük, levét felfogjuk. A citrom másik felét vékonyan meghámozzuk. A meggylét felforratjuk a fahéjjal, a

cítromhéjjal és a cítrom kifacsart levével, majd a fahéjat és a citromhéjat kivesszük. Az étkezési keményitőt simára keverjük 2 evőkanál vízzel, a léhez adjuk, újból felforraljuk és beletesszük a meggyet, majd 2 evőkanál cukorral ízesítjük.A tésztát átgyúrjuk, 6 tömzsi rudat formálunk belőle, és csillag alakban elhelyezzük egy 26 cm átmérőjű, mikrohullámú sütőben használható formába. A maradék tejet és vajat 2,5 dkg cukorral 600 watton 1 percig melegítjük, majd a tésztára öntjük, 360 watton 18 percig sütjük, végül meghintjük őrölt

fahéjjal és porcukorral. A kompótot külön kínáljuk hozzá.Hagyományos módon: A tésztát langyos helyen 20 percig kelesztjük, átgyúrjuk és 6 rudat formálunk belőle. Egy kerek formát kikenünk olvasztott vajjal, belerakjuk a rudakat, 15-20 percig kelesztjük, majd ráöntjük a maradék meglangyosított tejet. Előmelegített sütőben (200 fokon) kb. 30 percig sütjük.

Gőzben főtt burgonya

Ugyanúgy hámozzuk, daraboljuk fel, mint a sós burgonyát. A kukta-fazék aljára 1,5 deci vizet öntünk, a betétet belerakjuk, és erre tesszük a burgonyát. Megsózzak, és a kuktát lezárva, a jelzéstől számítva nyolc percig gőzöljük. Készíthetjük lábasban is, akkor az edény aljára öntjük a vizet, a főzőbetétet beletéve, erre halmozzuk, megsózzuk a burgonyát. Fedő alatt, kis lángon addig gőzöljük, amíg meg nem pu-hult, de alatta a forró vizet pótolni kell, ha elpárologna.

Gurulós tarhonya

Hozzávalók:

25 dkg tarhonya,

20 dkg fott füstölt sonka,

25 dkg kifejtett zöldborsó,

1/2 doboz konzerv csemegekukorica,

1 fej vöröshagyma,

3 evokanál olaj,

1 teáskanál piros fuszerpaprika,

1 tyúkhúsleveskocka,

1/2 mokkáskanál törött fekete bors,

ízlés szerint só.

A hagymát megtisztítjuk, majd négybe vágjuk. A felforrósított olajon addig pirítjuk a tarhonyát, amíg világosbarna nem lesz. Akkor a tuzrol félrehúzzuk, és belekeverjük a pirospaprikát, majd azonnal annyi vizet öntünk rá, hogy az a tarhonyát két ujjnyival lepje el.

Beletesszük a húsleveskockát, meghintjük a törött borssal, és kevés sóval fuszerezzük. A tuzre visszatéve 25 percig forraljuk kis lángon. Közben a sonkát nagy lyukú darálón ledaráljuk,

vagy nagyon apróra összevágjuk. Ha a párolási ido letelt, a tarhonyára öntjük a sonkakockákat, a zöldborsót és a kukoricát (utóbbit levével együtt). Jól összekeverjük, és még

egyszer felforralva, befedve fozzük 5 percig. Ezután ugyancsak befedve hagyjuk állni további 15 percig, addigra az összes levét beszívja. Tálalás elott felkeverjük, és salátával kínáljuk.

Hagymás-szalonnás krumpli

Hozzávalók:

800 g apró szemű krumpli,

50 g szeletelt szalonna (bacon),

2 evőkanál vaj vagy margarin,

2 gerezd fokhagyma,

1 nagy csokor újhagyma,

só, bors.

A krumplit megtisztítjuk, megmossuk, enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, 5 percig előfőzzük. Közben a szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a vajjal együtt megpirítjuk, a szalonnapörcöt félretesszük. A zsíradékban rózsaszínűre sütjük a fokhagymagerezdeket,

kidobjuk (vigyázat, ha megégnének, keserű lesz az étel!). Az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk (egy keveset a zöldjéből is). A krumplit leszűrjük, egy közepes méretű, csinos sütőedénybe terítjük, lazán összekeverjük a hagymakarikákkal, meglocsoljuk a zsíradékkal, és előmelegített, forró sütőben (200 fokon) 30 percig sütjük-pirítjuk. A sütőből kivéve megszórjuk a tetejét a félretett szalonnapörcel, frissen őrölt borssal, és a sütőedényben, forrón tálaljuk.Megjegyzés: ha a krumpli héja szép vékony, nem kell ledörzsölni, csak jó alaposan megmosni.

Hagymás törtkrumpli

Hozzávalók:

burgonya

zsír

vöröshagyma

(bors)

A burgonyát hámozd, főzd meg sós vízben, s csepegtesd le. Közben kevés zsíron piríts világossárgára kis kockákra vágott vöröshagymát. A főtt krumplit törd péppé, sózd (esetleg borsozd), s közben keverd hozzá a pirított vöröshagymát is. (A hagyma zsírját nem kell feltétlenül teljes egészében hozzáadni, viszont az még jól jön az adagoló-formázó kanál megnedvesítésére.)

A törtkrumpli nem szereti a melegítést, ezért a tálalásig - gőz- vagy vízfürdőben - forrón kell tartani.

Indiai rizs 2-4 személyre:

25 dkg rizs

2 fej vöröshagyma

10 dkg vaj

szegfűszeg

gyömbér

fahéj

bors

A rizst szűrőben öblítsd le, csorgasd le, s hagyd megszikkadni. A vöröshagymát reszeld meg, s keverd bele a felhevített vajba. Egy-két perc múlva add hozzá a rizst, s - időnként megkeverve - addig melegítsd, amíg nem válik üvegessé. Ekkor adj hozzá szegfűszeget, gyömbért, fahéjat, borsot és sót, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy az a rizst jól ellepje (a rizs mennyiségének körülbelül kétszerese kell), s fedő alatt lassú tűzön párold puhára. (Ha van fűszerzacskód, abba tedd a gyömbért, fahéjat és szegfűszeget. Ha nincs, inkább örölt fűszereket használj.) A végén - ha kell - fedő nélkül párologtasd el a rizs alatt maradt nedvességet.

Kapros túrógaluska

vaj 2 dkg

tojás 2 db

tehéntúró 25 dkg

búzadara 10 dkg

kapor 1/2 csomó

A vajat a tojásokkal simára keverjük. Hozzáadjuk az áttört tehéntúrót, a búzadarát, sóval és apróra vágott friss kaporral ízesítjük.A jól összegyúrt masszát negyedórára a hűtőszekrénybe rakjuk, majd egy evőkanál segítségével galuskákat formálunk, és forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A leszűrt és jól lecsepegtetett túrógaluskák mellé tesszük a tűzpiros, gombás tyúkpörköltet.

Knédli

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt,

25 dkg finomliszt,

1 ek. só,

1 pohár tejföl,

3 tojás,

3 dkg élesztő,

3 dl tej

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kk cukorral felfuttatjuk, a többi hozzávalóval összekeverjük, lángostészta sűrűségűre. Hűtőben az alsó polcon kiolajozott zacskóban néhány óráig tároljuk.

Egy fazekat - amibe előzőleg vizet töltünk - lekötözünk erős fehér vászonnal, majd olajos kézzel 5-6 cm átmérőjű gombócokat formálunk a tésztából és rátesszük a vászonra (a

fazékban a víz ekkor már lobogva forr). A fazekat lefedjük egy másik, ugyanolyan méretű fazékkal, és 20 percig felé se nézünk. 20 perc után hurkapálcával megszúrjuk a gombócot, ha a pálca tiszta marad, kész. SOHA nem szabad kinyitni hamarabb, mint húsz perc, mert összeesik a gombóc!

Gombóc helyett lehet 5-6 cm átmérőjű rúd alakúra is formázni, ezt tálaláskor szeletelni kell.

Mártással tálalt sült és főtt húsokhoz adjuk köret gyanánt.

Cseh gombóc /knédli/

Hozzávalók:

2 db. zsemle

2 evőkanál zsíradék (lehetőleg vaj)

1/2 l tej

néhány evőkanál liszt

egy kávéskanál só

A zsemléket kis kockákra feldaraboljuk, majd két evőkanál zsíradékban világosra pirítjuk. Ezt követően felöntsük annyi tejjel, hogy a zsemléket elfedje, és egy óra hosszat pihenni hagyjuk, hogy a zsemle jól megszívja magát tejjel. Ha szükséges még öntünk hozzá tejet, amennyit csak fel tud szívni. Ezt követően megsózzuk, majd a liszttel, galuska sűrűségű tésztát keverünk belőle. Ezt követően egy konyharuhát kivajazunk, majd a kapott tésztát kitesszük a konyharuhára, kenyeralakúra formázzuk és becsavarjuk. A konyharuha két végét szorosan elkötjük, és erősen forrásban lévő sós vízben kb.30-40 percig főzzük. Ha elkészült, melegen kibontjuk, majd éles késsel fogyasztás előtt szeleteljük.

Köményes burgonya

Ugyanúgy készül, mint a sós burgonya, de a tálon vajdarabkákat hin-tünk rá, és köménymaggal gazdagon megszórjuk.

Krumplipüré 4-6 személyre

1,5 kg burgonya

5 dl tej

6 dkg vaj vagy 8 dkg margarin

A meghámozott krumplit főzd meg sós vízben, alaposan szűrd le, törd át. Lassú tűzön morzsold hozzá a vajat (vagy margarint), s folyamatos keverés mellett (legjobb, ha habverővel kevered) lassan add hozzá a forró tejet. A végén sózd.Rózsaszínű pürét készíthetsz, ha párolt sárgarépával együtt töröd össze a burgonyát. A püré zöld lesz, ha negyedannyi nyers, ledarált spenótot keversz az összetört krumplihoz.(A krumplipüré nem bírja az újramelegítést. Melegen úgy tarthatod, hogy a tálat forró vízbe állítod, a püré tetejét pedig meglocsolod kevés tejjel, hogy ne bőrösödjön.)

Krumplifánk 2-4 személyre

Hozzávalók:

25 dkg burgonya

30 dkg liszt

2 tojás sárgája

3 dkg zsír

2 dl tej

2 dkg élesztő

olaj

1 kiskanálnyi cukor

A krumplit főzd meg héjában, majd hámozd meg, és törd át. Dolgozd össze a liszttel, tojássárgával, zsírral, sóval és a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. A tésztát liszttel meghintett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra, és belisztezett pogácsa-szaggatóval darabold fel. A kiszaggatott fánkocskákat meleg helyen keleszd meg. (Ez kb. 1 órát kíván.) A fánkokat bô forró olajban süsd pirosra. Ez a köret valamilyen mártással akár önálló étel is lehet.

A tészta egy kis reszelt sajt vagy apróra vágott sonka hozzáadásával is variálható.

Krumplipüré 4-6 személyre:

1,5 kg burgonya

5 dl tej

6 dkg vaj vagy 8 dkg margarin

A meghámozott krumplit főzd meg sós vízben, alaposan szűrd le, törd át. Lassú tűzön morzsold hozzá a vajat (vagy margarint), s folyamatos keverés mellett (legjobb, ha habverővel kevered) lassan add hozzá a forró tejet. A végén sózd.Rózsaszínű pürét készíthetsz, ha párolt sárgarépával együtt töröd össze a burgonyát. A püré zöld lesz, ha negyedannyi nyers, ledarált spenótot keversz az összetört krumplihoz.(A krumplipüré nem bírja az újramelegítést. Melegen úgy tarthatod, hogy a tálat forró vízbe állítod, a püré tetejét pedig meglocsolod kevés tejjel, hogy ne bőrösödjön.)

Kukoricaköret

Hozzávalók:

50 dkg-os kukoricakonzerv vagy 1 csomag fagyasztott tejes kukorica,

5 dkg vaj vagy Ráma margarin,

késhegynyi őrölt fehér bors

A megforrósított vajra öntjük a leszűrt konzervkukoricát, megborsozzuk, és az egészet átforrósítjuk. Ha mirelitből készítjük, akkor még fagyottan öntjük a kukoricát a forró vajba, megsózzuk, megborsozzuk, és nagyon kis lángon, időnként megkeverve, öt percig pároljuk

Mandulás burgonyakrokett

Hozzávalók:

4 közepes burgonya,

2 tojás,

1 dl tej,

2-3 evokanál finomliszt,

1 kis fej vöröshagyma,

1 mokkáskanál orölt szerecsendió,

ízlés szerint só és törött fehér bors,

1 mokkáskanál sütopor,

5 dkg lehéjazott,

fehér mandula,

olaj a sütéshez.

A megmosott, héjas burgonyát megfozzük, majd meghámozva, még melegen összeetörjük. Hozzáöntjük a tejet, a gyengén felvert tojásokat, az összes fuszert, valamint a megreszelt vöröshagymát. Beledolgozzuk a sütoport és annyi lisztet, hogy formálható massza legyen. Nedves kézzel hosszúkás kroketteket, azaz ujjnyi, henger alakú kolbászkákat formálunk belole. A fehér mandulát vékony lapokra forgácsoljuk, és belenyomkodjuk a krokettekbe.

 

Kutya-Macska névnap
 
Világóra
 
Névnap

 

 
Szuperrádiók
Kódja: Szuper Rádiók! By hitetlen
 
Lávalámpa



Create a Lava Lamp

 
Számolgató
Indulás: 2007-07-17
 
Eb évek
 
Budapest
Fővárosunk most: 
 
Keresgélő

Google

 
Kínai állatjegyek

Kínai állatjegyek!
Kiváncsi vagy milyen állat jegyében születtél a Kínai horoszkóp szerint?
Ha igen,akkor csak ird be mikor születtél:. Pl: "1994"


 
Receptek
 

Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!